Kabinet: Halsema moet uitspraak boerkaverbod terugnemen

Burgemeester Femke Halsema moet haar uitspraken over het niet handhaven van het boerkaverbod terugnemen. Die waren 'prematuur en ongepast'.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zei staatssecretaris Raymond Knops (binnenlandse zaken) dinsdagmiddag, namens het kabinet. "We vinden de uitspraken ongepast en ze passen niet bij het ambt van de burgemeester. Het kan niet zo zijn dat de burgemeester van Amsterdam bij dit standpunt blijft", zei Knops in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Bente Becker.

"Ik ga ervan uit dat deze uitspraken in de praktijk herroepen zullen worden en dat zij zich aan de wet zal houden."

'On-Amsterdams'
Vrijdagavond zei Halsema tijdens een bijeenkomst met Amsterdamse moslims dat ze het verbod op gezichtbedekkende kleding, zoals motorhelmen en islamitische sluiers, on-Amsterdams vindt. "Het past gewoon niet bij Amsterdam dat wij mensen uit de tram halen, omdat ze de nikab dragen," zei Halsema. "Dat is onbespreekbaar, lijkt me."

De expliciete manier waarop Halsema aangaf niets in de wet te zien, gaf voorstanders van het boerkaverbod zoals VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en premier Mark Rutte alle ruimte om Halsema tot de orde te roepen. Ze hebben het gelijk aan hun zijde, want in de ambtseed belooft elke burgemeester de wet te zullen nakomen.

Niet van plan
Ook de burgemeesters van Rotterdam en Utrecht zijn niet van plan om veel prioriteit te geven aan de handhaving van het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Maar zij kozen voor een andere formulering, door erop te wijzen dat het aantal boerka dragende vrouwen beperkt is en zij te maken hebben met schaarse handhavingscapaciteit.

Via de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken wordt Halsema nu niet alleen op de vingers getikt, maar ook verzocht om haar uitspraken officieel terug te nemen. De eerste gelegenheid daartoe is een raadsdebat over de kwestie, komende woensdagmiddag, dat door de VVD is geagendeerd.

Volgens Knops, die het woord voerde bij afwezigheid van minister Kajsa Ollongren, verwacht hij dat Halsema ook in de richting van de minister nog tekst en uitleg zal moeten geven. "Praten over sancties vind ik prematuur, hoewel ik de vraag wel begrijp", zei hij in de Tweede Kamer. "De minister zal dat gesprek ongetwijfeld ook aangaan. En wellicht dat de burgemeester van Amsterdam er zelf ook nog iets over kan zeggen."

Haar woordvoerder zegt in een reactie: "Halsema heeft vrijdag gezegd dat de wet in Amsterdam geldt, maar dat er geen prioriteit wordt gegeven aan de handhaving. Daar blijft ze bij.'' De burgemeester spreekt woensdag met de gemeenteraad over de kwestie.

Lees ook: Halsema heeft het haar critici erg makkelijk gemaakt

Wilders: 'Ontsla Halsema'

In een filmpje op YouTube eist fractieleider van de PVV Geert Wilders dat Halsema onmiddellijk moet worden ontslagen omdat ze de wet op het boerkaverbod weigert uit te voeren in Amsterdam. "Onze hoofdstad heeft geen linkse anarchist als burgemeester nodig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden