Kabinet geeft memo's dividendbelasting vrij

Het kabinet heeft vanavond de geheime memo's over het afschaffen van de dividendbelasting openbaar gemaakt.

Mark Rutte Beeld ANP
Mark RutteBeeld ANP

Het balletje kwam eind vorige week aan het rollen door een publicatie van Trouw waaruit bleek dat er tijdens de kabinetsformatie wel degelijk documenten zijn opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. De partijleiders van de coalitiepartijen hadden tot voor kort altijd gezegd dat die stukken niet op tafel hebben gelegen.

Het kabinet weigerde in eerste instantie de stukken openbaar te maken vanwege de vertrouwelijkheid van de formatie. Dat leidde tot felle kritiek van de oppositie. Die vermoedt dat het kabinet heeft proberen te verdoezelen dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraad.

Na intern overleg besloot het kabinet de memo's alsnog openbaar te maken. Dit soort memo's zijn in de regel vertrouwelijk, en 'dat willen we ook echt handhaven', zei Rutte in een korte toelichting. "Als je dat bij andere stukken ook zou doen, dan wordt formeren in Nederland onmogelijk." Hij vindt echter zelf dat hij en zijn collega's van de coalitiepartijen gemorreld hebben aan die vertrouwelijkheid door hun verklaringen de afgelopen dagen.

Ophef
Rutte deed eerder vandaag al hand in eigen boezem wat betreft de ontstane ophef. Hij verwees naar het debat over de regeringsverklaring in november vorig jaar. "Ik heb daar gezegd dat ik geen herinnering heb aan dergelijke memo's. Daarmee heb ik onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan. Die blijken er wel te zijn."

Hij blijft wel bij zijn eerdere verklaring. "Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden