Kabinet gaat door met decentralisatie ondanks forse kritiek gemeenten

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) erkent de zorgen die de gemeenten woensdag uitten over de bezuinigingen en herindeling. De gemeenten zijn ontevreden over de snelheid waarmee overheidstaken, als de AWBZ en jeugdzorg, worden overgeheveld naar de gemeenten.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie Beeld anp
Minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatieBeeld anp

'We staan aan de vooravond van de grootste verandering van het binnenlands bestuur in lange tijd,' zei Plasterk woensdag op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij blijft de overheveling van de zorgtaken verdedigen: 'Het gewicht van de lokale democratie zal toenemen.'

Volgens Plasterk zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen mede hierom van groter belang. Plasterk wil graag samen met de VNG tot oplossingen komen. De minister noemde ook een lichtpuntje: voor 2014 is er een positieve raming van 1 miljard euro op het gemeentefonds. Volgens Plasterk groeit de kans dat burgers voor bepaalde taken in de ene gemeente beter uit zijn dan in de andere. 'Dat is het gevolg van lokale democratie. Dat moeten we accepteren.'

Gemeenten zijn op zich niet tegen de nieuwe zorgtaken die zij van het Rijk overnemen, maar moeten daar wel de tijd en financiën voor hebben. Ze zijn bang dat enkel bezuinigingsacties zijn.

Verantwoordelijkheid
Dat is volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) niet het geval: 'Zelfs als we in 2014 geen tekort, maar een overschot van 3 procent zouden hebben, dan nog zou ik er voor zijn om werk, zorg en jeugdzorg te decentraliseren.' zegt hij tijdens het congres.

Volgens vicepremier is het een goede zaak dat gemeenten als eerste bestuurslaag verantwoordelijk worden voor ondersteuning en het aan werk helpen van burgers. 'Ik weet uit eigen ervaring dat je in de gemeente dichter bij de burger staat en daardoor ook beter in staat bent het gewenste maatwerk te leveren', aldus Asscher die tot vorig jaar zelf wethouder in Amsterdam was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden