Kabinet: 'Euthanasie wordt optie als leven af is'

Mensen die echt klaar zijn met het leven kunnen straks op een waardige manier en op een zelfgekozen tijdstip uit het leven stappen. Dat wil het kabinet regelen.

'Hun vraag om hulp bij zelfdoding is hun recht op autonomie,' aldus Schippers en Van der Steur. Beeld anp
'Hun vraag om hulp bij zelfdoding is hun recht op autonomie,' aldus Schippers en Van der Steur.Beeld anp

Iedere volwassene op leeftijd die weloverwogen vindt dat zijn leven voltooid is, moet 'onder strikte en zorgvuldige criteria' in staat worden gesteld om te overlijden, staat in een brief die gisteravond naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Nu moet er nog sprake zijn van 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden met een medische grondslag' voordat euthanasie in beeld kan komen. Daardoor blijft in Nederland een groep vooral ouderen rondlopen met een actieve doodswens. Omdat ze al jaren balen van hun leven of de wereld, of omdat ze vinden dat hun leven sowieso geen zin heeft.

Recht op autonomie
"Niet bij iedereen zal het voorkomen van uitzichtloos en ondraaglijk lijden aan het leven zelf mogelijk zijn," stellen minister Van der Steur (Justitie) en zijn collega Schippers (Volksgezondheid) vast. "Hun vraag om hulp bij zelfdoding is hun recht op autonomie."

Voor deze groep gaat het kabinet 'in overleg met partijen' een nieuwe wet uitwerken waarin de definitieve stap wordt geregeld. Dit besluit van Rutte II is opmerkelijk, omdat begin dit jaar een commissie van wijzen onder voorzitterschap van socioloog Schnabel nog voorstelde om niks te veranderen.

Volgens die club biedt de huidige wet genoeg ruimte voor euthanasie bij 'het merendeel' van de mensen die hun leven voltooid vinden. Ook de invoering van een zelfmoordpil zagen de wetenschappers destijds niet zitten, omdat zo'n middel in verkeerde handen kan komen.

Alternatieven
Het kabinet spreekt ook niet over de introductie van een zelfmoordpil. De euthanasie wordt wel aan strenge regels gebonden. Zo zal een stervenshulpverlener meerdere gesprekken met de persoon voeren. Daarna komt er een wachtperiode waarin mensen zich nog kunnen bedenken. Ook volgt er nog een onderzoek naar alternatieven en een tweede beoordeling door een onafhankelijke deskundige.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen de benodigde middelen via de apotheker beschikbaar worden gesteld of via een speciaal groepje artsen. De dodelijke middelen zelf worden mogelijk pas heel kort voor gebruik afgegeven.

'Zonder druk van buiten'
Het kabinetsplan kan rekenen op een Kamermeerderheid. Regeringspartij PvdA vindt het goed dat er een nieuwe wet komt. "Er is echt een verschil tussen als arts een doodzieke helpen die ondraaglijk lijdt of medewerking verlenen aan de dood van iemand die het leven voltooid acht." Ook de VVD is al akkoord. "Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is, moet die weg open staan."

Het CDA schrijft in het net uitgekomen verkiezingsprogram geen voorstander te zijn van een wetsvoorstel dat een recht op levensbeëindiging regelt. Ook de andere, kleinere christelijke partijen hebben zich eerder fel verzet tegen verruiming van de euthanasieregels.

Lees ook: Debat over euthanasie begon met een daad van barmhartigheid in 1971 [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden