Kabinet en Rijksmuseum tekenen koopcontract voor twee Rembrandts

Twee schilderijen van Rembrandt die in het bezit zijn van de Franse bankiersfamilie Rothschild komen terug naar Nederland. Het kabinet en het Rijksmuseum leggen daarvoor samen 160 miljoen euro op tafel, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bericht in De Telegraaf.

Rembrandts portret van Maerten SoolmansBeeld Marcel Wagena

Het voorlopig koopcontract voor de aankoop van twee Rembrandts is vorige week getekend. Het kabinet trekt de buidel voor 80 miljoen, voor de andere 80 miljoen gaat het Rijksmuseum op zoek. Het museum zegt 'alles op alles te zetten' om het geld bijeen te krijgen. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) laat weten er vertrouwen in te hebben dat de deal rondkomt.

Over de verkoop van het cultureel erfgoed is de afgelopen weken onderhandeld. Op verzoek van een groot deel van de Tweede Kamer heeft het kabinet de helpende hand toegestoken.

Het Rijksmuseum zegt het fantastisch te vinden dat de Nederlandse regering zich gaat inzetten om de topstukken van Rembrandt naar Nederland terug te brengen. 'Gezien de hoogte van het bedrag zal het Rijksmuseum alles op alles zetten om de benodigde middelen bijeen te brengen om beide portretten te verwerven. De afgelopen weken heeft het Rijksmuseum met verschillende particulieren gesproken. Ook de Vereniging Rembrandt stelt een bijdrage in het vooruitzicht.'

Portretten
De doeken, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, waren in de afgelopen jaren eigendom van de Franse tak van de bankiersfamilie Rothschild. De schilderijen uit 1634 worden ook wel 'broer en zus van de Nachtwacht' genoemd. Gevreesd werd dat Frankrijk alsnog een afgegeven exportvergunning voor de topstukken zou intrekken, maar inmiddels lijkt de zaak rond.

De Franse miljardair Éric de Rothschild wil de schilderijen verkopen. Enkele maanden geleden werd bekend dat De Rothschild een exportvergunning had gekregen van het Franse ministerie van Cultuur en het Louvre. Schilderijen van grote culturele waarde mogen Frankrijk niet zomaar verlaten.

Het Louvre krijgt in zulke gevallen eerste keus, maar liet weten niet in staat te zijn om binnen afzienbare tijd het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. Directeur van het Louvre Jean-Luc Martinez benaderde het Rijksmuseum voor een mogelijk gezamenlijke aankoop. De twee musea zouden de portretten om beurten willen tentoonstellen.

Waarde
Het bedrag van 160 miljoen euro is niet onredelijk, verklaarde Niels de Boer van Kunsthandel P. de Boer eerder tegen Het Parool. 'Ik heb hogere bedragen gehoord. Het zijn twee portretten ten voeten uit, uit een wat vroegere periode van Rembrandt. Het zijn er twee bij elkaar, met een bijzondere herkomst. Een paar jaar geleden bracht een enkel portret van Rembrandt nog zo'n zeventig miljoen op. Dit is een buitencategorie, dit komt eigenlijk nooit op de markt. Het is nu of nooit.'

Rembrandtkenner Ernst van de Wetering liet eerder weten de schilderijen nog niet in het echtn te hebben gezien, maar hij kent ze van goede reproducties. 'Een van de redenen waarom ze zoveel waard zijn, is dat ze ten voeten uit zijn geschilderd. Historisch zijn ze ook interessant; we weten wie het zijn. Echt rijke burgers lieten zich zo het liefst vastleggen.'

'Als je zoiets kan aankopen is het fantastisch. Geweldig voor de Nederlandse kunst en cultuur en geweldig voor het Rijksmuseum. Want veel grote Rembrandts in het Rijksmuseum, zoals de Nachtwacht, De Staalmeesters en Het Joodse bruidje zijn helemaal niet in het bezit van het museum, maar bruiklenen van de stad Amsterdam.'

Oopjen CopitBeeld -
Maerten SoolmansBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden