Kabinet en KNVB trekken 14 miljoen euro uit voor bestrijding racisme

De KNVB heeft twintig maatregelen bekendgemaakt in de strijd tegen racisme. Het kabinet trekt de komende drie jaar 14 miljoen euro uit om de plannen mogelijk te maken.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport), Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB), minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB). Beeld ANP
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport), Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB), minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB).Beeld ANP

Voorbeelden van maatregelen: puntenaftrek voor voetbalclubs die te weinig doen tegen discriminatie, dubbele straffen voor daders en een vaker meldplicht voor onverbeterlijke raddraaiers.

Clubs die verzuimen racisme de kop in te drukken, kunnen niet alleen punten verliezen. Ze moeten ook vrezen dat de KNVB boetes oplegt of hun supporters van de tribunes weert. Daarnaast komt er een speciaal aanklager voor racisme in het voetbal, en worden overtreders straks vaker vervolgd. De straffen worden verdubbeld.

Supporters die eerder over de schreef gingen, kunnen de opdracht krijgen zich tijdens een wedstrijd te melden op het politiebureau. Maar burgemeesters vinden dat nu nog vaak een te zware straf. Doordat overtreders zich straks ook digitaal kunnen melden, hopen kabinet en voetbalbond dat de meldplicht vaker wordt gebruikt.

De partijen kwamen in actie na de storm van verontwaardiging die opstak over wat een Nederlands-Guineese voetballer in november overkwam. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd door Bossche supporters racistisch bejegend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Slimme camera’s

Het valt nu nog niet altijd mee om de daders te betrappen en te identificeren, bleek wel bij het incident in Den Bosch. Daarom komen er meer slimme camera’s in en om stadions en subsidie om ook camera’s op amateurvelden te zetten. “Komende maanden gaan we met bedrijven die hier goed in zijn die slimme technologie extra ontwikkelen. Daar gaat geld naartoe. Ook voor amateurverenigingen komt hiervoor budget,” zei minister Bruno Bruins (Sport).

Ook komt er een voetbalapp, waarmee supporters anoniem melding kunnen maken van wantoestanden op de tribune. Bruins: “In Engeland hebben we gezien dat het melden via een app kan helpen doordat een steward iemand aanspreekt. Dat willen we ook in Nederland. We hebben al een app, maar dat moet nog beter verbonden worden.”

“Ons voetbal is van iedereen. Dat is de titel van de campagne die we de komende drie jaar gaan draaien. Wij verzoeken rolmodellen de komende periode om te helpen, om alles wat met racisme en discriminatie te maken heeft”, zei de bewindsman. Van alle clubs uit de eredivisie en de andere hoogste competities treedt een speler toe tot een speciaal anti-racismeteam, zo is de bedoeling.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Trainingsprogramma

Ook komt er een trainingsprogramma voor 600 amateurclubs en 34 BVO’s. Jan Dirk van der Zee van de KNVB: “Wij vinden dat cruciaal. Je hebt met veel vrijwilligers te maken: scheidsrechters, bestuursleden. We willen het gedrag veranderen. We willen ook de positieve voorbeelden laten zien, met rolmodellen en ambassadeurs.”

De overheid start ook een traject om jongeren bewust te maken van de effecten van discriminatie. “We zien ook bij pilots dat dit heel effectief is. Met Anne Frank Stichting hebben we traject lopen over spreekkoren, dat gaan we uitbreiden. Dat helpt om te voorkomen,” zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), die ook aanwezig was.

Ministeries en KNVB spraken eind november de ambitie uit deze hobbels weg te nemen, en binnen twee maanden met een concreet plan te komen.

Er moeten nog wel wat hobbels worden genomen, geeft Van der Zee toe. “Met camerabeelden op de amateurvelden lopen we tegen privacyissues aan. Dat is ingewikkeld. We hebben daar camera’s met geluid nodig om racistische leuzen op te pakken. Dat moet mogelijk worden met de privacywetgeving.”

Ahmad Mendes Moreira schudt Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de hand. Beeld ANP
Ahmad Mendes Moreira schudt Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de hand.Beeld ANP

Te blanke organisatie

Volgens Van der Zee is de KNVB ook ‘te blank’, en moet er daarom ook naar de eigen organisatie worden gekeken. “Wij zijn geen afspiegeling van de maatschappij. Dat moeten we wel worden. We moeten geloofwaardiger overkomen. Dat is niet onbelangrijk.”

Ieder jaar kijkt de voetbalbond of de maatregelen werken of dat er meer moet gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden