Update

Kabinet en Kamer slikken miljoenennaheffing uit Brussel

Nederland gaat de naheffing van de Europese Unie van ruim 642 miljoen euro betalen. Dat blijkt uit een brief die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vanmorgen aan de Tweede Kamer stuurde. Vanmiddag bleek dat ook een meerderheid van de Kamer zich neerlegt bij de extra afdracht.

Redactie
Jeroen Dijsselbloem bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën vorige week. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën vorige week.Beeld epa

Het kabinet heeft steeds gezegd de naheffing te betalen als de rekensommen van het Europese statistische bureau Eurostat en van de Europese Commissie zouden kloppen en daarover openheid is gegeven.

Eerder deze week velde Dijsselbloem al een voorlopig oordeel, nu hij alle cijfers en berekeningen goed heeft bestudeerd is hij definitief overtuigd: 'Op basis van deze informatie concludeer ik dat de door de Commissie gemaakte berekening van de nabetalingen van de BNI-afdrachten aan de Europese Unie correct is.'

Dijsselbloem schrijft niet of Nederland gebruik gaat maken van de mogelijkheid om de naheffing gespreid te betalen. Het geld moet uiterlijk 1 september volgend jaar binnen zijn in Brussel. De mogelijkheid tot gespreide betaling werd binnengesleept in overleg met andere EU-landen. Behalve Nederland hebben vooral de Britten te maken met een enorme naheffing van 2,1 miljard euro.

Kamermeerderheid steunt betaling

Uit een Kamerdebat bleek vanmiddag dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de betaling als onvermijdelijk beschouwt en het kabinet zodoende steunt.

VVD-Kamerlid Mark Harbers constateerde dat de rekening volledig legaal tot stand is gekomen en dat we ondanks enorm veel chagrijn moeten betalen. Hij hoopt op meevallers op de begroting van de minister van Financiën. Zijn die er niet, dan moet het geld worden geleend en loopt de staatsschuld daardoor op. Dijsselbloem bezwoer eerder niet te zullen bezuinigen om het gat te vullen.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer erkende dat er betaald moet worden. Hij vindt dat de schok die de naheffing in Brussel te weeg heeft gebracht, moet worden benut om het Europese begrotingsproces 'fundamenteel te veranderen. 'Zoals Brussel het nu aanpakt is onacceptabel, aldus Nijboer.

De PVV, de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat het kabinet de naheffing niet moet betalen. De PVV kondigde aan het vertrouwen in het kabinet op te zeggen als het geld wordt betaald. Premier Mark Rutte en Dijsselbloem kunnen in dat geval beter in Brussel blijven, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden