Update

Kabinet declareerde meer dan half miljoen

Premier Jan Peter Balkenende zei voor de zomer al dat hij niet declareerde, zijn directe medewerkers kwamen samen op een bedrag van bijna 11.000 euro. Foto ANP Beeld
Premier Jan Peter Balkenende zei voor de zomer al dat hij niet declareerde, zijn directe medewerkers kwamen samen op een bedrag van bijna 11.000 euro. Foto ANP

AMSTERDAM - Wie o wie zou minister Piet-Hein Donner toch hebben verblijd met een 'cakeschaal geschubd landschap'? Misschien is het Agnes Jongerius wel, zijn grote rivale van vakcentrale FNV.

Naar de ware identiteit van de ontvanger blijft het gissen, net zoals wel meer onbekend blijft in de brij aan bonnetjes die het kabinet gisteren heeft uitgestort. Op verzoek van diverse media maakte het een overzicht van alle declaraties van ministers, staatssecretarissen en topambtenaren sinds het aantreden van het kabinet.

Vooral reizen, diners en hotelovernachtingen staan erin opgesomd. De aard van genuttigde consumpties is in de meeste gevallen onleesbaar gemaakt.

Het woud aan bonnetjes geeft een klein inkijkje in de uitgaven die soms worden gedaan. Bijvoorbeeld een dagje karten (397,70 euro) van de premier bij het afscheid van een chauffeur? Of de zeventig massages à honderd euro voor de slechte rug van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. En dan is daar nog minister Ronald Plasterk, die een stapeltje architectuurboeken laat aanrukken om een debat voor te bereiden.

De big spenders van het kabinet zitten bij het ministerie van Economische Zaken (EZ), zo lijkt het. Met bijna 90.000 euro aan bonnetjes zou de politieke en ambtelijke top van het departement bijna vijftien keer zoveel declareren als de asceten op Landbouw. Maar dat is nonsens, sputtert directeur communicatie Job Frieszo tegen. ''Ik baal hiervan. Wij zijn niet het ministerie met de hoogste declaraties. Je kunt die cijfers helemaal niet vergelijken.''

Op EZ is het de gewoonte dat iedereen zijn eigen declarabele kosten eerst zelf voorschiet. Pas achteraf volgt de verrekening. Het is juist door deze systematiek dat EZ er zo lijkt uit te springen als potverteerder, benadrukt Frieszo. Want alleen de declaraties van ter plekke betaalde rekeningen zijn geopenbaard, niet de rekeningen voor hotels of diners die zijn doorgestuurd naar het departement.

Die laatste betaalwijze is vrijwel standaard voor de meeste reizen en hotelkosten. Daarom steekt het ministerie van Buitenlandse Zaken, met drie bewindslieden die de hele wereld rondreizen, met 52.802 euro aan creditcarduitgaven en declaraties een beetje mager af bij EZ.

De reis- en verblijfskosten van Buitenlandse Zaken gaan meestal rechtstreeks naar het ministerie. ''Die staan dus niet in het overzicht. Het ministerie heeft daar een reisbudget voor,'' laten de woordvoerders van Verhagen en minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Frans Timmermans weten.

Ook komt het volgens hen voor dat de Nederlandse ambassade in een land de rekeningen voldoet. Soms is een gastland zeer gastvrij en volgt geen hotelrekening.

Dat landbouwminister Gerda Verburg op nul euro uitkomt met haar declaraties, hoeft dus niets te zeggen. Haar ambtenaren gaven in totaal 6600 euro op. Maar restaurants kunnen hun rekeningen ook direct hebben doorgestuurd aan haar departement of aan dat van een andere minister of staatssecretaris.

Om aan alle verwarring een einde te maken, wil minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) dat er een uniforme declaratieregeling komt voor de ministeries.

Britse praktijken lijken in Nederland niet aan de orde. Hier geen minister die de pornofilms voor haar echtgenoot declareert. De Algemene Rekenkamer heeft tot heden niets onregelmatigs in de declaraties gevonden, stelt een woordvoerder. ''Anders hadden we dat ook wel duidelijk vermeld in de jaarverslagen.'' (LAURENS KOK EN LIANNE SLEUTJES)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden