Kabinet: CS en Zuid voor 350 miljoen op de schop

De uitbreiding van Centraal Station en Zuid gaat 350 miljoen euro kosten. Dan kunnen reizigers vanaf 2028 wel vanaf het centrum naar meerdere steden iedere tien minuten een trein nemen en wordt Zuid het aankomststation voor internationaal spoorverkeer.

Centraal Station. Beeld anp
Centraal Station.Beeld anp

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (spoor) heeft deze grote investeringsbeslissing maandagavond bekendgemaakt na overleg in Amsterdam. Concreet wordt het Centraal Station met 9 doorgaande sporen en bredere perrons klaargestoomd voor een groei van 34 treinen naar 57 treinen per uur.

Hierdoor kunnen er op de trajecten naar bijvoorbeeld Alkmaar, Utrecht, Arnhem en Nijmegen iedere tien minuten treinen gaan rijden. Ook ontstaat er daarnaast voldoende ruimte om zeer regelmatig een snelle treindienst of lightrailverbinding te laten rijden van en naar de luchthaven Schiphol.

Internationale zakenreizigers
Verder wordt station Zuid uitgebreid met een extra vijfde en zesde spoor. Het is de bedoeling dat dit station de aankomstlocatie wordt voor internationale zakenreizigers, die vervolgens hun werk kunnen doen op de Zuidas of met de Noord-Zuidlijn snel richting Centrum kunnen.

Staatssecretaris Van Veldhoven: "In de komende 10 jaar komen er in de Randstad nog zo'n 500.000 mensen bij. Zij willen natuurlijk vlot naar hun werk, studie of familie en vrienden kunnen. Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren, zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar de hoofdstad te reizen."

Asfalt
Eerder dit jaar bleek al uit de analyse die door ProRail en NS is uitgevoerd, dat een variant met 9 doorgaande perronsporen op Centraal en 6 sporen op Zuid aansluit bij de vervoervraag en een robuust spoornetwerk in deze regio.

Voor de verbouwing van CS trekt het kabinet 150 miljoen extra uit via het infrastructuurfonds. Die extra zak met geld gaat niet ten koste van nieuw asfalt, benadrukt de bewindsvrouw. Voor Zuid heeft Van Veldhoven met de regio afgesproken om gezamenlijk ongeveer 200 miljoen euro te investeren. De regio draagt daarvan 35 miljoen euro bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden