Kabinet: bonussen bankiers maximaal 20 procent jaarsalaris

De bonussen in de financiële sector worden vanaf volgend jaar hard aangepakt, maar iets minder hard dan het kabinet eerder van plan was. Dat blijkt uit een aangepast wetsvoorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De aanpassingen in het voorstel voert hij door op advies van de Raad van State.

Minister Dijsselbloem Beeld anp
Minister DijsselbloemBeeld anp

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de hoogte van de maximale variabele beloning binnen de financiële sector wettelijk wordt vastgelegd op 20 procent van de vaste beloning, oftewel: bonussen bij banken of verzekeraars mogen niet hoger zijn dan 20 procent van een jaarsalaris.

Dat plafond komt ondanks verzet van de banken nog steeds in de wet. Volgens Dijsselbloem heeft hij zijn oorspronkelijke voorstel op een paar kleine punten aangepast. '99 procent is hetzelfde gebleven.' Naast het bonusplafond worden er strenge voorwaarden gesteld aan vertrekvergoedingen, die maximaal één jaarsalaris mogen bedragen.

De maximering beperkt zich op advies van de Raad van State echter tot bestuurders die het dagelijks beleid bepalen. Ook komt er een overgangsregeling. Daarnaast schrapt Dijsselbloem op advies van de Raad de verplichting om bonussen aan te passen bij geringe of negatieve prestaties van de onderneming. Wel blijft het verbod op gegarandeerde bonussen overeind.

Europese achterstand
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) klaagt in een reactie dat het wetsvoorstel Nederlandse banken op achterstand zet binnen Europa en geen recht doet aan de inspanningen van de banken. Banken werken hard aan versobering van de arbeidsvoorwaarden, stelt de NVB. Ook zijn ze zich bewust van de zaken die de afgelopen jaren mis zijn gegaan in de financiële sector. 'Dit rechtvaardigt niet een specifiek Nederlands beloningsbeleid dat sterk afwijkt van het Europese beleid, en dat hebben we ook niet nodig', aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.

Volgens de NVB ontvangt slechts 2 procent van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland een variabele beloning van 20 procent of meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden