Kabinet, bonden en bedrijven eens over contouren steunpakket

Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het ‘in grote lijnen’ eens over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die hard worden geraakt door de coronacrisis. 

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken, links) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, rechts) na overleg met Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW (midden rechts) en Han Busker van vakcentrale FNV (midden links).Beeld ANP

Dat zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW na afloop van een gesprek met FNV en de meest betrokken ministers.

Hoe het pakket er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Te denken valt aan liquiditeitssteun voor bedrijven en inkomensondersteuning voor zzp’ers. Later deze week wordt daar meer over bekendgemaakt, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

“Het belangrijkste is dat mensen hun baan en inkomen behouden, en dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor ondernemers en zzp’ers,” zegt Koolmees. “We hebben goed geluisterd naar de vakbeweging en naar de werkgevers. Die signalen nemen we mee.”

Wat De Boer betreft moeten de maatregelen ervoor zorgen dat geen enkel bedrijf door de coronacrisis failliet gaat, en dat er geen banen verloren gaan. “Zo absoluut kan ik het niet garanderen,” zegt Koolmees. Maar hij benadrukt dat het kabinet in deze ‘uitzonderlijke omstandigheden’ bereid is tot verregaande maatregelen.

‘Een goed gevoel’

FNV-voorzitter Han Busker heeft ‘een goed gevoel’ overgehouden aan het gesprek, en vertrouwt erop dat het kabinet de zorgen van werkenden serieus neemt. “Het is een bijzondere situatie die om bijzondere maatregelen vraagt.”

Of er een ‘coronafonds’ komt voor zzp’ers, zoals bonden en werkgevers in een gezamenlijke brief aan het kabinet hadden gevraagd, liet Busker in het midden. “Het is aan het kabinet om met goede maatregelen te komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden