Update

Kabinet blaast frisse wind door directie DNB

Klaas Knot, de nieuwe president van de Nederlandse Bank (DNB), vrijdag 20 mei in Den Haag. Knot is iemand van wie het kabinet verwacht dat hij goed leiding zal geven aan de gewenste cultuurverandering bij DNB. FotoBeeld anp

Het kabinet heeft met de benoeming van Klaas Knot, topambtenaar van het ministerie van Financiën, gekozen voor vernieuwing in de top van De Nederlandsche Bank (DNB). Doel: de toezichthouder dwingen tot een daadwerkelijke verandering van de interne cultuur.

De 44-jarige Knot, een van de naaste adviseurs van minister Jan Kees de Jager van Financiën, kwam vrijdag als een duveltje uit een doosje naar voren. Bronnen in Den Haag meldden de afgelopen weken dat het kabinet een nieuwe directeur van buiten DNB wilde, terwijl de centrale bank zelf het directielid Lex Hoogduin zou willen. De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, eiste zelfs openlijk een buitenstaander. Hoogduin trok vrijdag meteen zijn conclusies uit de benoeming van Knot en stapte op bij DNB.

Met Knot komt er een buitenstaander bij de centrale bank en zet het kabinet de vernieuwing van de top van de Nederlandse toezichthouders door. Dit voorjaar werd de hoogste ambtenaar van De Jagers ministerie, Ronald Gerritse, al benoemd tot de bestuursvoorzitter bij de Autoriteit Financiële Markten.

Klaas Knot is nu nog directeur financiële markten en plaatsvervangend thesaurier-generaal bij Financiën en daarnaast deeltijdhoogleraar in Groningen. Hij promoveerde in de economische wetenschappen, was daarna onder meer divisiedirecteur toezicht bij DNB en hij werkte voor het IMF.

Knot, die voor zeven jaar is benoemd, volgt per 1 juli Nout Wellink op, die na veertien jaar centralebankpresidentschap met pensioen gaat. Wellink kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen vanwege zijn vermeend afwachtende houding in de kredietcrisis. Zijn rol rond de verkoop van ABN Amro en de voor Nederlandse spaarders dramatisch afgelopen faillissementen van DSB Bank en de IJslandse internetspaarbank Icesave kwam hem op kritiek te staan.

Toch was premier Mark Rutte vrijdag louter lovend over Wellink. 'Ik vind dat hij het voortreffelijk heeft gedaan. Het is een groot man, met een enorm gezag', zei Rutte, die Wellink verder 'een van de beste bankpresidenten in Europa' noemde.

Wellinks monetaire autoriteit is nooit in twijfel getrokken. Ook zijn opvolger Knot is volgens Rutte 'een uitstekend monetair man', die goed leiding zal geven aan de cultuuromslag bij DNB. In de Tweede Kamer en ook bij de Nederlandse Vereniging van Banken waren de reacties op de verrassende benoeming van Knot positief.

Rutte en ook De Jager gaven impliciet toe dat het kabinet en de raad van commissarissen van DNB het niet makkelijk eens waren geworden over de opvolging van Wellink. De Jager sprak van een 'lastig proces' en Rutte had het over een proces 'achter de schermen' dat 'uiteindelijk' heeft geleid tot een voordracht door DNB, die dan vrijdag door het kabinet werd overgenomen.

Naast Knot benoemde het kabinet vrijdag ook een nieuwe DNB-directeur voor het toezicht op de banken. Dat wordt wiskundige Jan Sijbrand, nu nog risicomanager in het bestuur van bank NIBC.

Minister Jan Kees de Jager. Foto ANP.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden