Kabinet akkoord over strengere pensioenregels

Strengere pensioenregels moeten er vanaf begin volgend jaar voor zorgen dat pensioenfondsen niet opnieuw in problemen raken en dat de pensioenrisico's evenwichtiger over de generaties worden verdeeld. Het kabinet heeft vrijdag definitief ingestemd met dit plan.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken)Beeld ANP

Het was in april naar de Raad van State gestuurd. Die oordeelde volgens ingewijden niet al te kritisch. Volgende week informeert staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) de Kamer.

De hoofdlijnen van haar voorstel werden eerder al bekendgemaakt. Het houdt onder meer in dat pensioenfondsen hogere buffers moeten hanteren. Het jaarlijks verhogen (indexeren) van de pensioenen wordt daardoor moeilijker.

Krap tijdschema
De nieuwe wet moet op 1 januari van kracht worden, maar onderdelen zullen volgens bronnen tot 1 juli worden uitgesteld. Klijnsma zei eerder dat ze wil voorkomen dat pensioenfondsen door een te krap tijdschema in problemen komen.

De vakcentrales FNV, CNV en VCP maken zich grote zorgen over de effecten van de nieuwe pensioenregels. 'Diverse generaties zullen dit nu en later in hun portemonnee gaan voelen', zeggen ze in een gezamenlijke reactie.

Ze gaan de verdere uitwerking van het wetsvoorstel nauwgezet volgen. Daarbij zijn zaken als koopkrachtbehoud en een stabiele premie belangrijke criteria.

Volgens pensioenbestuurder Gijs van Dijk van de FNV is het nieuwe voorstel 'instabiel en zorgt het niet voor de koopkracht die mensen hard nodig hebben. Dit kabinet kan de belofte dat het pensioenzekerheid en een perspectief op de toekomst biedt, niet waarmaken.'

CNV-bestuurder Willem Jelle Berg vreest dat pensioenfondsen door de nieuwe regels te veel worden gedwongen zich op de korte termijn te richten. Dat kan ten koste te gaan van hun rendementen. En dat houdt het risico in dat ze hun pensioenen straks niet meer kunnen indexeren. Zowel oud als jong krijgt daar last van, zegt Berg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden