Kabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze een vuurwerkverbod instellen.

null Beeld anp
Beeld anp

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek woensdagavond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven.

Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken "hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht", zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod."

De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder is er ook veel agressie tegen hulpverleners.

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten in het debat voor een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA. Kees van der Staaij (SGP) noemde het een "terugvaloptie" en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een "charmant idee". Net als Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn zij voor een landelijk verbod.

Het kabinet neemt zes van de zeven aanbevelingen van het OVV-rapport over. Daarmee wordt een "grote stap voorwaarts gezet", zei Grapperhaus. Het moet leiden tot minder incidenten. "Als de maatregelen niet tot het gewenste beleid leiden, sluiten we een verbod niet uit", aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden