Kabinet achter plan eiland in Noordzee

DEN HAAG - Er moet nog dit jaar een concreet plan komen voor de aanleg van een multifunctioneel eiland in de Noordzee.Zo'n eiland moet niet alleen de Nederlandse kust beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, maar kan ook gebruikt worden voor het opwekken van duurzame energie of recreatie.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende gisteren op een bijeenkomst van het Innovatieplatform in het Kurhaus in Scheveningen.

Het Innovatieplatform lanceerde eerder plannen voor de aanleg van een eiland in de vorm van een tulp. Dat plan haalde veel publiciteit, tot in het buitenland toe. Het kabinet ondersteunt de aanleg van een energie-eiland - al dan niet in tulpvorm. ''Wat mij betreft komt het er zo snel mogelijk,'' aldus Balkenende.

Hoewel eerdere plannen voor de aanleg van een eiland in zee sneuvelden vanwege de hoge kosten, achten deskundigen de haalbaarheid nu reëel. Zo zijn de kosten voor het opspuiten van zand de afgelopen jaren fors gedaald. Daarbij komt dat de stijgende olieprijzen de roep om duurzaam opgewekte energie versterken. Hans de Boer, lid van het Innovatieplatform, wees ook op de spin-off: ''De kennis die we hiermee opdoen kunnen we wereldwijd gebruiken.''

De premier riep verder de provincie Zuid-Holland op nog dit jaar met een concreet plan te komen voor de aanleg van een 'zandmotor'. Dat is een grote hoeveelheid zand die in zandlopervorm voor de kust wordt aangebracht. Door de wind, de golven en de stroming verspreidt het zand zich op natuurlijke wijze langs de kust. Zo wordt land aangewonnen, waardoor de kust wordt beschermd tegen overstromingen.

Het kabinet maakte gisteren bekend 27,5 miljoen euro vrij te maken voor projecten waarbij de kust op natuurlijke wijze wordt versterkt.

Behalve het energie-eiland en de zandmotor presenteerde het Innovatieplatform ook plannen voor het herinrichten van de Afsluitdijk. Eerder al liet staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat weten dat ze een opknapbeurt van de Afsluitdijk graag wil combineren met het aanleggen van woningen of windmolens op de dijk.

Verder ligt er een plan voor het aanleggen van een soort Waddengebied voor de kust van Zeeland, maar dat is minder concreet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden