Kabinet: 522 miljoen euro voor boeren in stikstofcrisis

Het kabinet trekt 522 miljoen euro uit voor boeren die willen stoppen of hun bedrijf willen verduurzamen. Ook komen er speciale coaches die boeren moeten helpen bij het nemen van stikstofbesparende maatregelen.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij een overleg met boerenorganisaties vrijdagochtend.Beeld ANP

Dat heeft het kabinet vrijdagmiddag bekendgemaakt. Afgelopen week lekte al uit dat het kabinet de portemonnee zou trekken voor het uitkopen en verduurzamen van de veehouderij. In totaal gaat het voorlopig om 522 miljoen euro. Daarvan gaat 350 miljoen naar het uitkopen van boeren. Voor boeren die stikstofbesparende maatregelen nemen op hun bedrijf komt in totaal 172 miljoen beschikbaar.

“Aan veel keukentafels is de toekomst van het boerenbedrijf momenteel hét gesprek,” zegt minister Schouten van Landbouw. “Niet alleen vanwege de stikstofproblematiek. Sommige boeren willen stoppen, nog veel meer boeren willen door. Het kabinet wil beide mogelijk maken. Er komt geld beschikbaar voor boeren die willen blijven en innoveren. Boeren die niet verder willen met hun bedrijf, helpt het kabinet om te stoppen.”

De stikstofrekening voor de landbouw zal verder oplopen: zo wordt de bestaande uitkoopregeling voor de varkenshouderij waarschijnlijk uitgebreid, omdat er veel animo voor is. Ook wil het kabinet dat de provincies gaan meebetalen aan het uitkopen van boeren. Mogelijk zijn enkele miljarden euro’s nodig om genoeg boeren in Nederland uit te kopen.

De veehouderij levert de grootste bijdrage aan neerslag van schadelijke stikstof in de natuur. Om de hoeveelheid stikstof te verlagen, adviseerde de commissie-Remkes eerder om de veestapel in de buurt van natuurgebieden te verkleinen. Van boeren die door de overheid worden uitgekocht, zullen dierrechten verdwijnen waardoor andere boeren ze niet kunnen opkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden