Update

Kaatee moet zijn gokhallen sluiten

De gemeente Amsterdam mag de twee gokhallen sluiten die Marcel Kaatee uitbaat op de Wallen. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde vanmorgen dat Kaatees bezwaren ongegrond zijn.

Beeld ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de vergunningen voor de speelautomatenhallen, op de Oudezijds Achterburgwal en in de Molensteeg, per april ingetrokken.

De gemeente weigert de vergunningen op grond van de Wet bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) omdat ze 'ernstig gevaar' ziet dat de hallen voor misdrijven worden gebruikt, zoals het witwassen van misdaadopbrengsten.

Tegen het oordeel is hoger beroep niet mogelijk, dus de hallen moeten definitief dicht.

Witwassen

Het beroepscollege baseert zijn uitspraak met name op het gegeven dat de gokhallen goeddeels zijn gefinancierd met leningen door vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg. Die is in juni 2010 veroordeeld tot 4,5 jaar cel, omdat de rechtbank bewezen achtte dat Paarlberg zeventien miljoen euro heeft witgewassen die topcrimineel Willem Holleeder van vastgoedmagnaat Willem Endstra had afgeperst.

Nu de gokhallen worden geëxploiteerd met de leningen - zo'n vier miljoen - van Paarlberg, 'mocht de burgemeester de mate van gevaar als ernstig beschouwen' dat de hallen worden gebruikt voor witwassen. Dat nog een hoger beroep dient van Paarlberg in die zaak, maakt voor het college niet uit.

'Of de exploitanten wisten dat het (bij de leningen) gaat om witwasgelden, is niet van belang,' aldus de uitspraak. 'De lening is niet afbetaald en het gaat om een groot bedrag. (..) Op die grond mocht de burgemeester de vergunningen inderdaad weigeren'.

Het beroepscollege is het niet met Kaatee en diens raadslieden eens dat het belang de hallen te mogen exploiteren zwaarder moet wegen dan het algemene belang dat de burgemeester ziet bij sluiting.

Vrijgesproken als medeverdachte van Holleeder
Dat Kaatee in zijn eigen strafzaak door het gerechtshof volledig is vrijgesproken als medeverdachte van Holleeder, doet voor het beroepscollege maar ten dele ter zake. Omdat het hof niet bewezen achtte dat Kaatee (bewust) betrokken was bij het afpersen van Endstra, mag de burgemeester die verdenkingen niet zomaar ten grondslag leggen aan de weigering van vergunningen. Dat mag alleen als nieuwe feiten zouden zijn aangevoerd.

Daardoor is 'onvoldoende gemotiveerd' dat Kaatee de hallen zelf misbruikt voor het plegen van misdrijven.

Marcel Kaatee, die vanmorgen werd gesteund door een groep ondernemers van de Wallen, wilde nog niet op de uitspraak reageren. (Paul Vugts)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden