PlusInterview

'Kaaswinkel die zich richt op de buurt is nog wel welkom'

Het verbod op toeristenwinkels is rigoureus, verstoort de markt, maar is noodzakelijk, zegt wethouder Kajsa Ollongren. 'We moesten iets nieuws verzinnen.'

Liberale wethouder Kajsa Ollongren is voor ­ingrijpen, omdat de leefbaarheid voorop staat. Beeld anp
Liberale wethouder Kajsa Ollongren is voor ­ingrijpen, omdat de leefbaarheid voorop staat.Beeld anp

Ze is blij dat ze de maatregel eindelijk wereldkundig kan maken, zegt wethouder Kajsa Ollongren. Een jaar voorbereiding en geheime besluitvorming hebben geleid tot een verbod op nieuwe toeristenzaken en eettenten in de binnenstad, dat per direct ingaat.

Waarom is deze maatregel nodig?
"Als ik door de binnenstad fiets, zie ik een monocultuur ontstaan van toeristenwinkels. Dat kreeg ik ook te horen van ondernemers en ­bewoners, die aangeven dat de balans zoek is en willen dat de gemeente zorgt voor grip op deze problematiek. Dat is precies wat ik nu doe."

De gemeenteraad heeft in het ­geheim ingestemd. Waarom vond u dat nodig?
"Dit is een uitzondering op de regel. Op het moment dat we hierover in de openbaarheid zouden debatteren, konden investeerders en ondernemers daarop anticiperen. Dan weet ik zeker dat we een ­explosie hadden gezien van dit soort winkels. Dat is onwenselijk."

Ondernemers konden niet in­spreken of bezwaar maken. Is dat democratisch?
"De raad en het college vonden het verdedigbaar om dit zo te doen. Partijen kunnen dit besluit altijd toetsen bij de rechter."

Waarom heeft het zo lang geduurd?
"We moesten iets nieuws verzinnen. Vroeger zeiden we: dat type winkel mag niet meer. Punt is dat we vooraf niet weten wat op ons afkomt. Die Nutellawinkels waren er ineens. De toeristische kaaswinkels ook. Als we dan kaaswinkels verbieden, valt ook de reguliere kaasboer daaronder."

"We draaien het nu om en kijken naar winkels die zich alleen richten op toeristen en dagjesmensen. En naar zaken die etenswaren aanbieden voor directe consumptie. Deze aanpak bestaat nog niet in Nederland en ik durf wel te zeggen: nergens in de wereld."

Een nieuwe kaaswinkel voor de buurt is nog welkom?
"Als die aan klantenbinding doet en zich richt op de buurt: jazeker. Af en toe kaas verkopen aan toe­risten mag uiteraard, zolang de winkel zich niet uitsluitend richt op toeristen."

Kan dit besluit ook leiden tot minder toeristenwinkels?
"Als een toeristenwinkel sluit, kan de opvolger hiermee verder. Maar dat hoeft niet. Ik daag winkeliers uit: wees creatief, maak je er niet zo makkelijk van af."

Ontstaat met dit verbod geen waterbedeffect: dat straks in West of Oost massaal toeristenwinkels open gaan?
"Dit besluit geldt voor een groot gebied, dus dat gevaar hebben we afgedekt. Op zich is het niet erg dat hier en daar toeristenwinkels ontstaan. Zolang ze straten niet overnemen."

U bent liberaal en perkt hiermee vrijheden van ondernemers in, hoe valt dat te rijmen?
"Dit is inderdaad een vergaande maatregel die ingrijpt in de markt. Maar ik vind dat leefbaarheid voorop moet staan. Dat is onze en ook mijn verantwoordelijkheid. Daarom sta ik hier achter. Sterker nog: dit is nodig."

Het lijkt erop dat het college, na een aanloopperiode, steeds een stap verder gaat met maat­regelen tegen drukte. Wat vindt u?
"Toen we begonnen, hebben we ­direct aangegeven dat het tijd
kost om maatregelen goed uit te voeren. Ik heb niet het gevoel dat we gaandeweg meer hebben gedaan, maar wel dat we gaandeweg hebben ontdekt hoe we grip kunnen krijgen op de overlast, op vakantieverhuur en op het winkelaanbod. Dat we steeds beter zien welke instrumenten werken."

Lees ook de analyse: De gemeente bijt van zich af in de strijd tegen drukte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden