Kaasverkoper Tans slaat het grote geld van toeristenketens af

Guus Tans van de kaaswinkel op de kop van de Haarlemmerstraat, heeft het grote geld laten lopen. Hij heeft biedingen van toeristenketens als Tours&Tickets, die zijn winkel Kaasland willen overnemen, afgeslagen. Een statement tegen toerisme, dat ten koste gaat van zijn pensioen.

null Beeld Michiel Couzy
Beeld Michiel Couzy

Hij heeft ze de afgelopen weken allemaal over de vloer gehad; Tours&Tickets, Nutellaketens, ijssalons, de toeristische kaasverkopers. Gretig kwamen ze op het nieuws af dat Tans binnenkort met pensioen gaat en dat de winkel leeg komt te staan.

Kaasland ligt op een ideale plek, op de hoek van de Haarlemmerstraat en het Singel, waar dagelijks drommen toeristen langskomen.

Tans heeft hen allemaal afgewimpeld. Geen interesse. "Er zijn genoeg toeristenwinkels in deze buurt," zegt hij zaterdag van achter de toonbank van zijn winkel.

"Ik had, met steun van de verhuurder, een aantal voorwaarden gesteld. De belangrijkste is dat hier weer een ambachtelijke kaaswinkel komt, die mijn personeel overneemt. Dat is gelukt. Als ik stop, komt hier weer een ambachtsman, die kaas van het mes snijdt."

Een principiële keuze, die Tans in zijn portemonnee gaat voelen. De toeristenketens boden veel hogere bedragen dan de ambachtelijke kaasverkoper. Tans had kunnen kiezen voor een onbekommerd pensioen, maar besloot het grote geld af te slaan.

Te veel
"Ik erger mij ook aan al die toeristenwinkels." Begrijp hem goed, hij heeft niets tegen toeristen, die komen ook vaak in zijn winkel. Toeristenkaas verkoopt hij ook, maar die vormt maar een klein deel van zijn assortiment. Het is gewoon teveel, vindt hij.

"Een paar jaar geleden was de Haarlemmerstraat de leukste winkelstraat van Nederland, maar als je nu kijkt hoeveel toeristenzaken en coffeeshops hier zitten. De straat lijkt steeds meer op het verlengde van de Nieuwendijk. Allemaal eenheidsworst."

Tans stopt over een maand of twee, als zijn huurtermijn erop zit. "Ik heb hier twintig jaar gewerkt, zeven dagen per week, bijna nooit een dag vrij gehad. Het waren mooie jaren. Maar ik word 65 en doe ook aan mantelzorg voor mijn moeder. Het is mooi geweest."

Robin Labrijn, van de bewonersvereniging in de Haarlemmerbuurt, reageert verheugd op de principiële keuze van Tans. "Een lintje voor de winkelier die aanbod Tours&Tickets afsloeg en een waardig opvolger wist te vinden."

Lees ook: Gemeente pakt toeristenmoloch Tours&Tickets aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden