Kaasland verkocht aan echte kaasfamilie

Guus Tans werd bejubeld in de Haarlemmerbuurt, omdat hij zijn kaaswinkel niet wilde verkopen aan een toeristenketen. Twee jaar later is de zaak verkocht aan een echte kaasfamilie.

Guus Tans (l) en Rick Hulsebos in Kaasland, de kaaswinkel op de hoek van de Haarlemmerstraat en het Singel Beeld Jesper Boot
Guus Tans (l) en Rick Hulsebos in Kaasland, de kaaswinkel op de hoek van de Haarlemmerstraat en het SingelBeeld Jesper Boot

Vrijwel de hele gemeenteraad is in zijn winkel geweest. Buurtbewoners kwamen met wijn en bloemen naar Kaasland, op de hoek van de Haarlemmerstraat en het Singel.

Guus Tans is in de Haarlemmerbuurt uitgegroeid tot symbool van de strijd tegen het toerisme, dat in de ogen van veel bewoners voor overlast en verschraling zorgt.

De inmiddels 67-jarige winkelier zette twee jaar geleden zijn zaak te koop. Tours & Tickets, World of Delights en Henri Willig zagen het wel zitten om op die plek, waar dagelijks duizenden toeristen voorbijkomen, een zaak te openen. Ze kwamen allemaal langs.

Tans ging niet in op hun financieel verleidelijke aanbiedingen. "Deze buurt telt al genoeg toeristenketens," zegt hij.

Lastige zoektocht
Hij wilde alleen verkopen aan een vakgenoot, die kaas vers van het mes snijdt voor buurt­bewoners, ook al zou hem dat minder geld opleveren. Dat was een lastige zoektocht, want de huurstijging die de verhuurder wilde opleggen, is voor kaasverkopers niet op te brengen.

Wel voor toeristenketens. Tans betaalt 2595 euro per maand, de verhuurder wilde dit verdubbelen. Na lang onderhandelen ging die uiteindelijk akkoord met een verhoging van 'enkele honderden euro's'.

Kaaswinkel Kaasland Beeld Jesper Boot
Kaaswinkel KaaslandBeeld Jesper Boot

Vrijdag gaat Kaasland over naar Gerrit en Gerard Wals, een familiebedrijf uit Landsmeer. Gerrit Wals begon in 1967, zijn zoon Gerard sloot de deal met Tans, kleinzoon Rick gaat in de winkel staan. "Ik heb wel even hun kennis van kaas getest," zegt Tans.

Wals had ooit een winkel in Osdorp, maar verkoopt nu alleen op markten in Noord-Holland. Een echte kaasfamilie dus, die evengoed niet wars is van toerisme, want op het Damrak heeft het bedrijf al een paar jaar Cheese Inn, een winkel vol voorverpakte kaas, bedoeld voor toeristen.

Gerard Wals is niet van plan de winkel in de Haarlemmerstraat om te bouwen tot een toeristenzaak, zegt hij. "We houden het zoals het is; een winkel voor de buurt, waar we de kaas vers snijden. Wij hebben in Landsmeer een eigen pakhuis, als een van de weinigen. We kopen kazen jong in en laten die in eigen huis rijpen."

Mantelzorger
Een deel van het assortiment van Tans is gericht op toeristen, dat blijft zo. Een pure toeristenwinkel op deze plek zou ook niet kunnen. De gemeente heeft een verbod ingesteld op nieuwe toeristenzaken in het centrum. "Van onze klanten is 70 procent buurtbewoner," aldus Tans.

De winkelier kan eindelijk met pensioen. "Liever was ik gebleven, want ik heb het altijd reuze naar mijn zin gehad. Maar ik ben ook mantelzorger en daar wil ik meer tijd voor vrijmaken."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden