Plus

Kaart met verdachte bommen onder Amsterdam bijgewerkt

Er is een nieuwe bommenkaart met alle mogelijke vindplaatsen van blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog. Maar: af is de kaart nooit.

Nieuwe vindplaatsen: Uitdammer en Holysloter Die, Nieuw-Sloten, Amstelglorie-Overamstel, Bijlmerweide en De Loper (bij Arena) Beeld -
Nieuwe vindplaatsen: Uitdammer en Holysloter Die, Nieuw-Sloten, Amstelglorie-Overamstel, Bijlmerweide en De Loper (bij Arena)Beeld -

Het goede nieuws: vier verdachte plekken van de oude bommenkaart zijn niet langer verdacht. Het slechte nieuws: er zijn vijf plekken in de stad bijgekomen waarvan het vermoeden bestaat dat daar mogelijk een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zit.

"Diep in de grond hoor," zegt Thierry van den Berg van Bombs Away uit Utrecht, het bedrijf dat de afgelopen jaren samen met het gemeentelijk Ingenieursbureau werkte aan de nieuwe kaart. "Dan praten we al snel over zes tot acht meter onder het maaiveld."

Geen reden tot paniek, wil Van den Berg maar zeggen. De kaart wordt uit de kast getrokken als in de stad nieuwe woningen worden gebouwd of andere grondwerkzaamheden worden uitgevoerd. ­"Alleen dan wordt een bom geruimd. Dat gebeurt gemiddeld eens in de tien jaar."

Bommenwerpers
Op de oude kaart stonden veertien kruisjes met verdachte plekken in de stad. Dat aantal is op de nieuwe kaart min of meer gelijk gebleven, maar eraan toegevoegd is gedetailleerde informatie over de 172 bekende bomincidenten uit de oorlogsjaren.

Dat onderzoek is het werk van Bombs Away, dat voor de Amsterdamse kaart onder meer afreisde naar de militaire archieven in Londen en Washington. Daar liggen de vluchtgegevens van de bommenwerpers en jachtvliegtuigen die tijdens de oorlog Amsterdam aandeden.

Soms voor bombardementen, zoals de aanvallen in 1943 op de fabriek van Fokker in Noord. Maar het kwam ook voor dat de bommenwerpers op de weg terug uit Duitsland boven het landelijk gebied de ongebruikte bommen afwierpen.

Luchtfoto's
In de militaire archieven werden ook tienduizenden luchtfoto's aangetroffen die tijdens de oorlog zijn gemaakt om de effectiviteit van de acties vast te leggen. Van den Berg: "Die lucht­foto's leggen we naast de oude straatfoto's uit het Stadsarchief, zodat we per adres een beeld hebben van de schade."

De digitale kaart is voorlopig alleen voor ­gebruikers van het intranet van de gemeente beschikbaar, maar het stadsbestuur geeft in een brief aan de raad aan de kaart in de nabije toekomst via het internet ook vrij te willen geven aan andere gebruikers en belangstellenden.

Dat gebeurde eerder ook in Gouda en Dordrecht. Van den Berg: "Zulke kaarten kunnen een magneet zijn voor verzamelaars of hobbyisten met een metaaldetector, maar dat zal in Amsterdam wel loslopen. Na anderhalve meter sta je daar tot je enkels in het grondwater, en dan moet je nog een heel eind."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden