Kaart met onontplofte bommen in Amsterdam nu openbaar

De interactieve bommenkaart van de gemeente die laat zien waar onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen, is openbaar gemaakt.

Op de kaart staat informatie over niet ontplofte bommen en bomincidenten in Amsterdam Beeld Gemeente Amsterdam
Op de kaart staat informatie over niet ontplofte bommen en bomincidenten in AmsterdamBeeld Gemeente Amsterdam

De bommenkaart wordt nageslagen als in de stad nieuwe woningen worden gebouwd of andere grondwerkzaamheden worden uitgevoerd.

In 2016 werd de bommenkaart van een grondige update voorzien door het bedrijf Bombs Away en het gemeentelijk Ingenieursbureau. Op de kaart staan sindsdien niet alleen de blindgangers (bommen die nog niet ontploft zijn), maar vind je ook informatie over 172 bekende bomincidenten uit de oorlogsjaren terug.

Op basis van het onderzoek dat aan de bommenkaart ten grondslag ligt, wordt uitgegaan van tientallen blindgangers in Amsterdam waarvan de exacte locatie niet bekend is. Deze plekken worden aangeduid als 'verdacht gebied'.

Kans op ontploffing
Als op deze plekken werkzaamheden gepland staan, kan het zo zijn dat aanvullend onderzoek gedaan moet worden, maar eigenlijk geldt dit alleen bij zware werkzaamheden zoals het plaatsen van damwanden of heiwerkzaamheden.

Uit onderzoek komt naar voren dat zelfs als een heipaal exact bovenop een blindganger wordt geslagen, de kans op ontploffing slechts 2 tot 5 procent is. De kans dat een blindganger spontaan ontploft is zelfs verwaarloosbaar klein. Daarom wordt ook niet actief getracht alle blindgangers op te sporen en op te ruimen.

Mannen van de Mijnen Opruimingdienst en van de Bescherming Bevolking graven vlak na de oorlog in de Apollolaan een onontplofte bom uit. Beeld Gemeente Amsterdam
Mannen van de Mijnen Opruimingdienst en van de Bescherming Bevolking graven vlak na de oorlog in de Apollolaan een onontplofte bom uit.Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden