Kaart: deze landen gingen Ierland voor in het homohuwelijk

Veertien jaar na het eerste homohuwelijk ter wereld, dat plaatsvond in Amsterdam, heeft ook Ierland zich uitgesproken. In een referendum stemde ruim 62 procent van de Ieren afgelopen vrijdag voor het homohuwelijk. Welke landen gingen Ierland voor?

Frank Wittebrood (l) en Peter Lemke behoorden tot de de vier homoparen die op 1 april 2001 in Amsterdam gelijktijdig in het huwelijk traden. Beeld anp

Eerst even orde op zaken stellen: de term 'homohuwelijk' klopt eigenlijk niet. Niet de seksuele voorkeur van gehuwden is voor de wet belangrijk, maar het geslacht. In landen waar het homohuwelijk niet is toegestaan, mogen een lesbische vrouw en homoseksuele man best met elkaar trouwen (buiten beschouwing latend hoe die landen verder met homoseksualiteit omgaan); een huwelijk tussen twee heteroseksuele mannen of vrouwen mag dan weer niet.

Inmiddels kennen tientallen landen een vorm van verbintenis tussen twee mannen of twee vrouwen: vier landen erkennen het homohuwelijk en een twintigtal naties hanteert een tussenvorm, zoals het geregistreerd partnerschap. Ierland is het twintigste land waar een wetsvoorstel is aangenomen dat het burgerlijk huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen toestaat.

Kaart: de wet en het huwelijk
Op onderstaande kaart (ook op volledig scherm te bekijken) maken we een reis langs de andere negentien landen: van de eerste trouwerijen in Amsterdam tot een homohuwelijk dat geen huwelijk mag heten in Malta.

Op elke locatie lichten we een trouwerij van twee mannen of twee vrouwen uit. Meestal de eerste, maar ook bijzondere huwelijken, zoals die van de IJslandse minister-president Jóhanna Sigurðardóttir met haar partner, en het niet-burgerlijke huwelijk tussen de Deense activisten Axel and Eigil Axgil in 1989, het eerste geregistreerde partnerschap tussen twee mannen ter wereld.

Klik op een land om het verhaal te lezen. Het is mogelijk om in- en uit te zoomen en de kaart te verslepen om een ander deel van de wereld te bekijken. Via het zoekscherm kan een bepaald land gevonden worden.

Wereldprimeur

Uit Het Parool van 2 april 2001:
Eindelijk, als het portier van de vierde bruids-Beetle openzwaait, krijgt de wereldpers waar ze op wacht: twee bruiden met Sissi-achtige allure, de één in het wit, de ander in bijna-wit, na drie herenparen, overwegend in zwart. Op het plein voor het Amsterdamse stadhuis stijgt zaterdagavond applaus op.
Voorafgaand aan de ceremonie hebben de journalisten zich verzameld in de Boekmanzaal voor de persconferentie van burgemeester Job Cohen. 'Ik biecht u op dat ik tien jaar geleden niet goed begreep waarom homo's en lesbiennes zo'n punt maakten van het burgerlijk huwelijk,' zegt Cohen. 'Maar nu weet ik beter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden