Kaapstad is weer helemaal oranje

Foto ANP Beeld
Foto ANP

KAAPSTAD - Het standbeeld van Jan van Riebeeck in het centrum van Kaapstad was dinsdag behangen met sjaals en vlaggen van het Nederlands elftal. De Nederlandse handelsreiziger had in 1652 nooit kunnen vermoeden dat de moederstad van Zuid-Afrika ooit zo oranje zou kleuren als in de aanloop van de halve finale op het WK tussen het Nederlands elftal en Uruguay.

Van Riebeeck stichtte in opdracht van de VOC de eerste Europese kolonie in Zuid-Afrika. Hij arriveerde met 90 bemanningsleden op de schepen Dromedaris, De Goede Hoop en De Reijger bij de Tafelbaai. In Zuid-Afrika spreken en verstaan ze daardoor nog steeds Nederlands. Wellicht daarom hulden zich zo'n half miljoen in de aanloop van de eerste halve eindstrijd op het WK in het oranje.

Vanuit Nederland reisden zo'n 5000 fans richting Kaapstad. Veel van de ruim 40.000 in Zuid-Afrika woonachtige Nederlanders kwamen ook feestvieren in de meest Europese stad van het continent. De meeste inwoners van Zuid-Afrika schaarden zich eveneens achter de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. Ze houden niet alleen van de speelstijl van Oranje. Ze hebben bovendien niets meer met Uruguay, dat Ghana de doorgang tot de halve finales belette.

''Nederland, neem wraak voor heel Afrika'', kopten verschillende kranten in Zuid Afrika. In de media verschenen 500 redenen waarom Oranje van Uruguay moest winnen. Luis Suarez, de spits van Uruguay van de handsbal tegen Ghana, geldt sinds vrijdag als vijand van het hele Afrikaanse continent.

Lloyd Vandenberg van de Supportersclub Oranje is veel gewend. Hij draaide tijdens het vorige EK in Zwitserland en Oostenrijk Nederlandse muziek voor meer dan 120.000 landgenoten. Hij wist niet wat hem overkwam toen hij dinsdagmiddag werd uitgenodigd voor een gesprek met Jacob Zuma. Ook de president van Zuid-Afrika wilde wel eens weten wie mede verantwoordelijk was voor de grote supportersfeesten rond de wedstrijden van het Nederlands elftal.

Vandenberg stond vanaf 11.30 uur op een groot podium bij de Grand Parade, voor het stadhuis van Kaapstad. Al om 14.30 uur werd het plein afgesloten omdat de maximale capaciteit van 22.000 supporters werd bereikt. Elders in de stad leefden honderdduizenden mensen mee met Oranje.

Auto's reden in het rond met Nederlandse vlaggen, tienduizenden in het oranje uitgedoste mensen dansten van geluk. Organisatoren van trips naar de Tafelberg en Robbeneiland deden goede zaken. De meeste verkopers van oranje artikelen waren al rond het middaguur los. Ook zij hadden niet verwacht dat zo veel Afrikanen zich met het Nederlands elftal zouden identificeren.

Hoogtepunt was de traditionele oranjemars van de supporters van het fanfeest richting het stadion. Zo'n 30.000 supporters liepen in een lange stoet van het Oranjefeest op de Grand Parade richting het stadion. Maar liefst 300.000 Zuid-Afrikanen stonden in oranje kleding langs de route te klappen en zingen. Afrikaanse dweilbands speelden Nederlandse muziek. Het publiek danste op het ritme van Andre Hazes en Wolter Kroes, alsof ze beide artiesten al jaren kenden. Jan van Riebeeck had dit in 1652 nooit kunnen denken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden