Kaapse klipdas heeft driehoeksrelaties

De vijand van mijn vijand is mijn vriend: een gezegde dat illustratief is voor de soms gecompliceerde menselijke relaties. Een onderzoek naar Kaapse klipdassen laat nu zien dat ook dieren dit soort driehoeksverhoudingen hebben.

Marc Seijlhouwer
Een klipdas van voren. Beeld Bjørn Christian Tørrissen
Een klipdas van voren.Beeld Bjørn Christian Tørrissen

De klipdas is een knaagdier dat in groepjes samenleeft in Afrika. Door deze groepen goed te observeren, ontdekten onderzoekers van het National Institute for Mathematical and Biological Synthesis dat de driehoeksrelaties bij dieren net zo verlopen als bij mensen. Ze publiceren hun bevindingen in het vakblad Animal Behaviour.

Aan driehoeksrelaties ligt de zogenaamde evenwichtstheorie van Fritz Heider ten grondslag. Deze sociologische theorie stelt dat drie mensen elkaar constant aantrekken en afstoten, totdat ze in een stabiele situatie terechtkomen. Een voorbeeld van zo'n stabiele situatie is 'de vriend van mijn vijand is mijn vijand'. Op deze manier zijn nog meer voorbeelden van driehoeksrelaties te bedenken. Sommigen zijn stabiel, andere niet.

Ook bij de dassen waren bepaalde situaties stabiel en anderen niet. Zo was 'de vijand van mijn vijand is mijn vijand' een stabiele relatie bij dassen. Dat is interessant, omdat deze situatie bij mensen instabiel is.

De onderzoekers denken dat het bestaan van dit soort relaties bij dieren interessant is. Ze zouden namelijk inzicht kunnen geven in menselijke relaties in de maatschappij. Aangezien dieren makkelijker te observeren zijn dan mensen, kan dit uitkomst bieden, aldus de klipdasexperts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden