foto

Kaak van aapje gevonden op Tweede Maasvlakte

Op de Tweede Maasvlakte is afgelopen week een stukje kaak van een makaak, een aapje, gevonden. Bioloog Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam spreekt van een zeer bijzondere vondst.

De vinder van het stukje kaak Cock van den Berg. Beeld AD/Milan Rinck
De vinder van het stukje kaak Cock van den Berg.Beeld AD/Milan Rinck

'Er waren eerder resten van deze soort gevonden in Tegelen en op andere plekken in het oosten van het land. Dit is voor het eerst dat er in het westen van het land een botje is aangetroffen, zegt Moeliker. In het stukje kaak zit nog een kies.

De vondst is enkele dagen geleden gedaan door amateur-paleontoloog Cock van den Berg, tijdens een wandeling over de recent aangelegde Tweede Maasvlakte.

Volgens een eerste onderzoek zou het bot enkele honderdduizenden jaren oud zijn. De fossiele botjes in Tegelen zijn 1,9 miljoen jaar oud gedateerd. Dat zou betekenen dat deze makaak zich langer in deze regio heeft opgehouden.

Macaca sylvanus florentina
Hansjorg Ahrens van Naturalis in Leiden heeft de vondst bekeken. Volgens hem is een stukje rechteronderkaak van de Macaca sylvanus florentina, een al lang uitgestorven Nederlands aapje dat in deze streken leefde. De soort is verwant is aan de berberaap die onder meer voorkomt op de Rots van Gibraltar.

'Het is een van de mooiste en belangrijkste paleontologische vondsten die tot dusver in Nederland zijn gedaan', zegt Ahrens. Toen het aapje hier leefde, was de mens er nog niet. Het klimaat was vochtig en warm. Er kwamen ook mammoets en neushoorns voor in een uitbundig groene omgeving.

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam zal het stukje kaak verder onderzoeken.

null Beeld Oervondstchecker.nl
Beeld Oervondstchecker.nl
Een Japanse makaak. Beeld ANP
Een Japanse makaak.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden