K1-vechter Herges staat terecht voor import cocaïne, maar ontkent

K1-vechter Hesdy Gerges en zijn drie nog levende medeverdachten probeerden in het Antwerps gerechtshof onder hun celstraffen uit te komen. Ze worden verdacht van de import van 128 kilo cocaïne.

Gerges bij de weging voor zijn gevecht tegen Badr Hari in 2013 in ZagrebBeeld Robin Utrecht

Het was de inmiddels geliquideerde crimineel Patrick Brisban die de leiding had over de import van 128 kilo cocaïne. In mei 2010 was de lading drugs via een containerschip vanuit Ecuador ingevoerd in de haven van Antwerpen. Dat suggereerden advocaten van meerdere verdachten.
Brisban zou in een café de toenmalige vriend van zijn dochter Soufian C. en Gerges' neef Ashraf elk duizend euro hebben geboden als zij op een loods in de buurt wilden passen. Allebei stemden ze weifelend in. K1-vechter Hesdy Gerges was toen al in zijn eentje terug naar het hotel. Natuurlijk vermoedden ze wel dat het in die loods 'niet helemaal kosjer was', zoals een advocaat het uitdrukte, maar duizend euro was snel verdiend en ze stelden geen vragen. Dat geen van beide 'conciërges' de sleutel had van de Audi Q7, die in de loods werd geparkeerd, toont volgens de raadslieden aan dat zij een ondergeschikte rol speelden.

DEA
In die Audi vond de recherche na een inval de tassen met 128 kilo poeder. In de haven van Antwerpen was de cocaïne heimelijk omgewisseld voor nepdrugs, nadat de lading was gevonden na een tip van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).

Waar de twee mannen, die bij de nepdrugs in de loods zijn gepakt, spreken van een eenmalige stommiteit, houden topvechter Hesdy Gerges en Marc de W., ex-vechtsportpromotor en vermoed 'beroepscrimineel', vol dat ze niets met de drugs te maken hebben.

Vermaaksuitstap
De zes, kennissen uit Amsterdam, waren toevallig samengekomen op een 'vermaakuitstap' naar Antwerpen. Ze waren helemaal niet de hechte groep die ze leken te zijn op de camerabeelden uit het hotel in de Antwerpse binnenstad.

De voorzitter van het gerechtshof keek geregeld moeilijk zijn spartaans ingerichte rechtszaal in. 'Ik denk dat het toch onbruikelijk is dat een drugshandelaar vlak voor middernacht ineens zomaar iemand inschakelt voor de redelijk delicate opdracht om 128 kilo cocaïne te bewaken?' (Zo'n partij is immers miljoenen waard.)

Werktelefoons
De verdachten bleven bij hun verklaring. Dat er sprake was van een criminele organisatie - voor de rechtbank reden om iedereen 4,5 jaar cel op te leggen - weerspraken ze met klem.

Dat de recherche zes 'werktelefoons' vond, waarin maar zes nummers waren opgeslagen en die slechts op de dagen rond het uithalen van de drugs waren gebruikt, wil niet zeggen dat het de verdachten waren die de telefoons gebruikten. Het observatieteam was de (nep)drugs uren kwijt, nadat schimmen de drugs uit de container hadden gehaald. Dat maakt dat ook andere, onbekend gebleven criminelen betrokken konden zijn.
Dat het nummer van Ashraf onder 'A' was opgeslagen en Soufians nummer onder 'S', maakt nog niet dat 'H' dus Hesdy was, enzovoort.

Bekende atleet
Het dna van de verdachten dat op een blikje en flesjes in de loods was gevonden, toont niet aan dat zij daar waren geweest: 'een flesje is een roerende zaak'. Dat vele voor het uithalen van drugs geschikte spullen, door verdachten waren gekocht in de Bever Zwerfsport nabij het Amsterdamse Leidseplein, blijkt evenmin uit de verklaringen van het winkelpersoneel. Eén medewerkster herkende bijvoorbeeld Hesdy Gerges, maar hij is een 'bekende atleet'. De beroepsvechter heeft drugshandel volgens zijn advocaat helemaal niet nodig.

De inval in de loods was volgens meerdere advocaten bovendien onrechtmatig, want zonder bevel van de onderzoeksrechter. Dat de recherche (door een bij de nepdrugs geplaatste zender) zeker wist dat in de loods drugs lagen - wat een inval op eigen kracht zou legitimeren - stond niet in het proces verbaal van de politie.

Beroepscriminelen
Aanklager Paul van Tighelt eiste dezelfde straffen als de rechtbank had opgelegd: 54 maanden cel plus vierduizend euro boete, voor iedereen. Hij ziet wel degelijk representanten uit 'een geducht milieu van Amsterdamse beroepscriminelen'. Behalve Patrick Brisban is nota bene ook medeverdachte Lucas Boom inmiddels met grof geweld vermoord - of, zoals diens advocaat in een brief aan het hof had geschreven: 'door een tragisch ongeval om het leven gekomen'.

De verdachten hopen op vrijspraak of - in het geval van de 'oppassers' die zeven maanden in voorlopige hechtenis hebben gezeten - straffen gelijk aan dat voorarrest plus eventueel voorwaardelijke straffen.
Het hof hoopt 5 november uitspraak te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden