Juwelier Deurne vervolgd voor wapenbezit

Juwelier Willy S. (54) uit Deurne wordt vervolgd voor verboden vuurwapenbezit. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen heeft dat vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. Zijn vrouw wordt niet vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers.

Redactie
Juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne Beeld anp
Juwelier Goldies aan de Milhezerweg in DeurneBeeld anp

'Het bezit van een vuurwapen ter verdediging is een vorm van eigenrichting waartegen een sterk signaal moet worden afgegeven. Daarom zal de man voor het verboden wapenbezit worden gedagvaard voor de rechter', aldus de hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen.

Zijn vrouw Marina S. handelde gerechtvaardigd en wordt dus niet vervolgd: 'We zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat hier sprake was van noodweer', aldus hoofdofficier. Vorige week lekte dit nieuws overigens al uit. Volgens advocaat Jan-Hein Kuipers valt er met het niet-vervolgen van Marina S. een last van de schouders van het echtpaar: 'De verwerking kan beginnen.'

Met het illegale vuurwapen werden in maart twee overvallers doodgeschoten. De vrouw van de juwelier opende het vuur met het vuurwapen toen zij en haar man werden aangevallen door de overvallers.

De maximale straf voor het verboden bezit van een vuurwapen is vier jaar cel.

Zelfverdediging
Marina S. (53) opende het vuur op de twee overvallers toen haar man in hun winkel werd aangevallen. Het echtpaar werd aangehouden voor doodslag, maar een dag later vrijgelaten omdat destijds al het vermoeden bestond dat uit zelfverdediging was geschoten. Juwelier Willy werd al niet meer verdacht van doodslag.

Eerder werd duidelijk dat de oudste overvaller Youssef F. (29) een wapen trok en de jongste overvaller Abdel H. (20) begon te spuiten met pepperspray. Juwelier Willy probeerde tevergeefs het wapen van de overvallers af te pakken. Hij werd in elkaar geschopt en geslagen. Zijn vrouw vreesde voor het leven van haar man en pakte het wapen dat hij had aangeschaft na een eerdere overval.

null Beeld anp
Beeld anp

Mogelijke klacht
De nabestaanden van een van de in Deurne doodgeschoten overvallers overwegen een procedure om alsnog strafvervolging van juweliersvrouw Marina S. te bewerkstelligen. Zij en hun advocate Bénédicte Ficq noemden de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om de dubbele doodslag niet aan de rechter voor te leggen 'betreurenswaardig'.

De nabestaanden kunnen op basis van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering klagen bij het gerechtshof, dat het OM kan opdragen alsnog tot vervolging over te gaan. Ficq: 'Zo'n procedure ligt voor de hand, maar ik wil eerst het dossier goed bestuderen alvorens we daartoe besluiten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden