Justitie wil tbs voor neersteken vrouw in Centrum

Justitie wil tbs met dwangverpleging voor Remco P. (46), die op 18 juli vorig jaar in een psychose zijn vrouw met messen zwaar verwondde en bijna doodde in de Kleine Wittenburgerstraat in de binnenstad.

Paul Vugts
Richard Korver, advocaat van Remco P. Hij wil uitstel van de zaak voor nader onderzoek. Beeld anp
Richard Korver, advocaat van Remco P. Hij wil uitstel van de zaak voor nader onderzoek.Beeld anp

De hevig bloedende vrouw kon ternauwernood worden gered door omstanders, die P. met gevaar voor eigen leven van haar af trokken terwijl hij met een broodmes 'zagende bewegingen' maakte naar haar keel.

Kort daarvoor had hij haar in hun woning met een dertig centimeter lang keukenmes onverwacht in haar rug, borst, buik en oksel gestoken.

Ze liep diepe snijwonden in haar handen op toen ze zijn steken probeerde af te weren. Nadat ze het huis had weten uit te vluchten, was P. haar met een broodmes achterna gerend.

Complot
Hij sprong op de auto van een buurman waarachter ze zich probeerde te verschuilen en dook weer op haar, waarna een passerende fietser hem met andere getuigen kon overmeesteren.

Remco P. verkeerde al maanden in zware psychische problemen en was in de waan dat hij aan terminale kanker leed en door vreemdgaan ook nog hiv en een soa had opgelopen. Hij vermoedde dat zijn vrouw het complot leidde waarin ook medici - waaronder die in het OLVG en AMC -, vrienden en kennissen waren betrokken, die zijn terminale ziekte ontkenden.

Leven kwijtgeraakt
De vrouw zou met hun zoontje tijdelijk bij hem weggaan omdat zij escalatie vreesde. Ze kwam zijn auto lenen waarmee ze haar spullen zou verhuizen. Toen ze op de bank wat boterhammen aten en zijn vrouw weer zei dat hij niet ziek was maar dat de problemen 'in zijn hoofd' zaten, draaide P. door en viel hij plotseling aan.

Zelf zegt hij maar één keer te hebben gestoken met het mes waarmee hij zijn boterhammen smeerde. De andere wonden moet ze door het vallen op straat hebben opgelopen. De foto's van de verwondingen staan volgens hem uitvergroot in het strafdossier om ze ernstiger te laten lijken.

Zijn vrouw droeg in de rechtszaal een indrukwekkende slachtofferverklaring voor waarin ze zei de aanval weliswaar te hebben overleefd, maar ook 'haar leven te zijn kwijtgeraakt'.

"Ik heb die dag de dood een hand gegeven. Vier keer. In huis, buiten tussen de auto's, in de ambulance en op de intensive care." Als ze spreekt over het gebeurde, praat ze 'als een robot en vertellen slechts de ogen van de ander de keiharde, lugubere waarheid'. "Ik ben doodsbang voor de toekomst."

Ontoerekeningsvatbaar
Officier van justitie Jolien Ang wil tbs met dwangverpleging voor P. plus een celstraf van een jaar - die is weg te strepen tegen zijn voorarrest van dertien maanden.

Advocaat Richard Korver wil uitstel van de zaak voor nader onderzoek naar 'de cocktail' van antidepressiva, slaapmiddelen en hartmedicatie in combinatie met de whisky die P. die middag had gedronken en de cannabis die hij had gerookt.

Mogelijk hadden al die middelen hem zijn vrije wil ontnomen, waardoor hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Korver wil dat zijn cliënt in een psychiatrisch ziekenhuis wordt opgenomen of dat de rechtbank tbs met voorwaarden oplegt - waardoor zijn eigen wil meetelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden