Justitie wil aanklacht 'Rico de Chileen' uitbreiden

Justitie wil Richard R. (45), 'Rico de Chileen', nu ook formeel vervolgen voor het geven van opdrachten voor liquidaties. Uit berichtenverkeer dat hij zou hebben gehad met de voortvluchtige Ridouan Taghi (40) blijkt volgens de aanklagers zijn betrokkenheid bij verschillende onderwereldmoorden.

Paul Vugts
Rico de Chileen tijdens zijn uitlevering aan Nederland. Beeld .
Rico de Chileen tijdens zijn uitlevering aan Nederland.Beeld .

Het zou onder meer gaan om de moord op ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok in december 2016 in Laren en die op drugshandelaar Samir Erraghib, in april van dat jaar in IJsselstein. Ook zouden plannen zijn besproken criminelen te laten liquideren, onder wie Mustapha F., Karim B. en sleutelspelers uit hun omgeving.

Soms kwam het inderdaad tot een moordpoging, meestal niet. Ook correspondeerden Richard R. en Taghi volgens justitie over een plan officier van justitie Koos Plooij te liquideren - een voorstel van Taghi dat R. overigens onmiddellijk zou hebben afgewezen.

R. lijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkens nu onthulde berichten ook in contact te hebben gestaan met de Italiaanse maffiabaas Rafaele Imperiale, gelinkt aan de beruchte Camorra uit Napels. Met hem lijkt hij in 2016 een moord 'door ninja's' met messen te bespreken in Dubai. Van zowel R. als Imperiale is bekend dat ze veel in Dubai verbleven.

Officieren van justitie Maaike van Kampen en Anke van de Venn vroegen de rechtbank woensdagmiddag op een inleidende zitting in zijn strafzaak de aanklacht tegen R. uit te breiden met de moordopdrachten. Die ging tot nu toe vooral over witwassen en drugshandel.

Hermano
Advocaat Leon van Kleef van de door ziekte afwezige verdachte verzette zich tegen de uitbreiding van de tenlastelegging. Hij vindt onder meer dat het Openbaar Ministerie onvoldoende stukken heeft ingebracht die de verdenking schragen dat 'Rico de Chileen' bij liquidatieplannen betrokken was.

Ook gaan de aanklagers er volgens Van Kleef veel te gemakkelijk van uit dat de 'Hermano' (broer) die in de berichten wordt aangesproken, zijn cliënt Richard R. is. "In Zuid-Amerika heten wel meer mensen hermano."

Het Openbaar Ministerie 'doet spannend' over welke moordopdrachten precies op R.'s tenlastelegging moeten worden toegevoegd, vindt de advocaat. "Laten we dan maar gewoon bespreken over wie het gaat."

Drugs en witwassen
Van Kleef benadrukte dat het OM eerst heel specifiek moet zijn in een aanvullend overleveringsverzoek aan Chili, waar R. vorig jaar werd gearresteerd, omdat hij in maart slechts is overgeleverd aan Nederland voor de verdenkingen over drugs en witwassen.

De rechtbank moet nog beslissen of de aanklacht teren R. wordt uitgebreid, eerst wordt de stap van het OM naar Chili afgewacht. De zaak gaat op 27 februari verder. Tot die tijd blijft R. in elk geval in de cel.

Lees ook: Drugs, liquidaties en witwassen: wie is 'Rico de Chileen'?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden