Justitie wil 7,4 miljoen euro misdaadwinst van Danny K.

Het Openbaar Ministerie wil bijna 7,4 miljoen euro aan misdaadwinsten afpakken van de Amsterdamse crimineel Danny K. (49), plus miljoenen van zijn (ex-)vriendinnen.

Beeld ANP

K. is eerder door de rechtbank en het gerechtshof veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het leiden van een criminele organisatie die geld witwaste en rivalen bedreigde en mishandelde - geholpen door ex-topvechter Dick Vrij, die 3 jaar cel kreeg.

Van K.'s ex-vriendin Daniëlle S. (48) wil justitie ruim 3,2 miljoen euro 'ontnemen', van ex Patricia T. (40) ruim 71.000 euro. Allebei hebben een kind van K.

K.'s vriendin Angela van H. (48) moet van officier van justitie Laurien van Haeringen ruim vijf ton betalen, maar is druk doende haar zaak met justitie te schikken.

Angela van H. is ook de moeder van enkele zoons van ex-profvoetballer Patrick Kluivert, onder wie topvoetballer Justin Kluivert. Haar proces wordt aangehouden in afwachting van de onderhandelingen over de schikking.

Ontnemingszaak
De Haarlemse rechtbank behandelde de 'ontnemingszaak' tegen Danny K. en de andere vrouwen dinsdagmiddag.

De hoofdverdachte was afwezig.

De vordering op Danny K. baseert aanklaagster Van Haeringen op 'een kasopstelling'. De schamele legale inkomsten die hij had in de dertien jaar waarover de zaak zich uitstrekt - eenmaal 1600 euro en een keer 5000 euro - zijn afgetrokken van de exorbitante uitgaven die hij (ook al vanuit detentie) volgens justitie deed.

Onder meer in sommige van talloze afgeluisterde gesprekken vertelde K. aan vrienden dat hij miljoenen had gestald bij derden, onder wie zijn (ex-)vriendinnen.

Exclusieve horloges
Hij gaf auto's cadeau, kocht exclusieve horloges voor zichzelf of schonk die, gaf een fortuin uit aan sieraden, de tandarts, vakanties en prostituees en liet zijn luxe penthouse in Hilversum inrichten door een interieurontwerper bij wie veel profvoetballers en bekende Nederlanders ook kind aan huis zijn.

Advocaat Inez Weski van Danny K. voert aan dat het Openbaar Ministerie in haar berekeningen uit gaat van 'een virtuele werkelijkheid' rond 'verdwenen gelden' waarvan geen spoor is.

De recherche en justitie extrapoleren er in haar visie lustig op los aan de hand van interpretaties van de afgeluisterde gesprekken. Die kunnen heel goed voortkomen uit grootspraak. Dat maakt dat K. geen eerlijk proces krijgt.

Bovendien onderhield vriendin Angela van H., vermogend door haar ex-relatie met Patrick Kluivert, hém voor een belangrijk deel. Weski is bang dat K. na zijn celstraf nu dubbel wordt gestraft in de ontnemingszaak.

Ex-vriendinnen Daniëlle S. en Patricia T. waren met hun gezamenlijke advocaat Chrissy Stroobach wel naar de rechtbank gekomen.

Te zenuwachtig
Daniëlle S. was te zenuwachtig om veel te zeggen, aan het eind van de celstraf die ze voor witwassen kreeg, maar voerde voornamelijk via haar raadsvrouw aan dat ze nooit de 2,7 miljoen euro voor haar ex heeft bewaard waarover hij in afgeluisterde gesprekken had gesproken.

Evenmin kreeg ze maandelijks 3.500 euro aan alimentatie om hun zoon te verzorgen. Het ging om incidentele, veel lagere bedragen.

Stroobach: "In het zeer langdurige onderzoek is geen spoor van dat miljoenenbedrag opgemerkt." Vrienden en familie hadden het toch moeten zien als S. steeds betaalde met de 500 eurobiljetten die K. haar zou hebben gegeven.

Ze kon geen nee zeggen toen K. haar had opgedragen een peperduur verjaardagsfeest te organiseren voor hun zoon. Evenmin had ze echt inspraak over de 'merkkleding en dure gadgets' die hun zoon kreeg.

Aantoonbaar
Forse betalingen die K. aantoonbaar aan S. deed, waren terugbetalingen van door haar gedane voorschotten, herhaalde zij en haar advocaat.

Patricia T., K.'s vriendin nadat hij van S. af was, bevestigde dat Danny K. geen enkele tegenspraak duldde van zijn vriendinnen. Zij baalde toentertijd dat K. zijn ex Daniëlle S. van alles liet regelen terwijl hij in de gevangenis zat, vertelde ze als getuige.

T.: "Toen hij vast zat, stoorde het me best wel dat Daniëlle zo veel dingen voor hem regelde. Maar ja, ik ben een totale chaoot en dat is hij zelf ook, dus hij vond het beter dat zij de zaken deed."

Over dat door Daniëlle S, geregelde uitbundige verjaardagsfeest voor hun zoon, zei Patricia T.: "Zo ging dat. Als hij wat in zijn hoofd heeft, werk je daar aan mee. Je kunt niet anders."

Beide vrouwen zeggen uiteindelijk alleen maar ellende aan hun relatie met K. te hebben overgehouden. Ze zuchten onder de 'loonbeslagen' op hun schamele inkomens.

De rechtbank doet op 18 december uitspraak.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden