Justitie vreest voor veiligheid drugscrimineel

Justitie vreest voor de veiligheid van crimineel Ümit K. (38), die onder invloed van drugs bij de politie een enorme voorraad cocaïne, geld en wapens opbiechtte. Door een verrassend besluit van de rechtbank donderdag is hij op vrije voeten gekomen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Dat justitie bang is dat K. wat gebeurt, is niet zonder reden. De Turkse Amsterdammer liep op 10 november vorig jaar 'in verwarde toestand' een politiebureau in West binnen.

Hij was zwaar onder invloed van drugs en vertelde de dienstdoende agenten dat in zijn huis aan de Osdorper Ban een voorraad drugs lag.

Dat bleek te kloppen. In de huurflat lagen ongeveer 100 kilo cocaïne, acht vuurwapens met bijbehorende munitie en ruim 8 ton aan contanten.

Curieus detail: daags na de inval braken onbekenden in het appartement in. Toen agenten opnieuw onderzoek deden, bleek er nóg meer geld verborgen.

Incompleet dossier
Sinds zijn biecht zat K. vast en heeft hij verder gezwegen. Wat hij die middag op het politiebureau precies heeft verteld over zijn eigen rol en die van mogelijke anderen, is tot nu toe onduidelijk gebleven.

K. zegt het zich niet te kunnen herinneren en justitie heeft tot op heden geweigerd zijn eerste verklaring aan het dossier toe te voegen.

Het feit dat het strafdossier incompleet is heeft ertoe geleid dat de Amsterdamse rechtbank gisteren besloot K. tot de behandeling van zijn strafzaak vrij te laten.

K.'s advocaat Sanne Schuurman had de rechtbank gevraagd zijn cliënt vrij te laten: "Ik ben blij dat de rechtbank zo'n duidelijk signaal heeft gegeven dat het niet wenselijk is dat het Openbaar Ministerie stukken achterhoudt over de start van het onderzoek."

Dat K. zichzelf bij de politie meldde, betekent volgens de rechtbank bovendien dat het risico gering is dat hij weer in de fout gaat.

Op vrije voeten
Niettemin vreest justitie dat zijn veiligheid ernstig in het geding is nu hij op vrije voeten is. Gezien de omvang van de gevonden partij drugs waren er waarschijnlijk andere personen of groepen bij betrokken, die door de inbeslagname een groot verlies hebben geleden.

Onduidelijk is bovendien of K. in zijn biecht namen heeft genoemd van andere betrokkenen. In dat geval is justitie met die informatie mogelijk nieuwe onderzoeken begonnen.

Advocaat Schuurman zegt overigens niet het idee te hebben dat zijn cliënt gevaar loopt: "Enige signalen over een dreiging hebben mij niet bereikt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden