Justitie verprutst bewijs: 'auto' wordt 'xtc'

In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten 'xtc-handel' op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had. Foto GPD Beeld
In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten 'xtc-handel' op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had. Foto GPD

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie in Zutphen erkent dat in een proces-verbaal in een groot drugsonderzoek een fout is gemaakt.

Volgens advocaat Cees Korvinus, raadsman van een van de verdachten in het onderzoek, gaat door de fout, die volgens hem opzettelijk is gemaakt om de verdenking te versterken, de hele zaak onderuit. Dat zei hij in het tv-programma Nova.

De Zutphense hoofdofficier van justitie Ludo Goossens is daar nog niet zo zeker van. Hij zei dat er ook andere mogelijkheden zijn om de fout mee te wegen in de beoordeling van de zaak, zoals strafvermindering of bewijsuitsluiting.

De fout kwam vorige week aan het licht tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Zutphen. In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten 'xtc-handel' op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had.

Korvinus meent dat het om een cruciaal proces-verbaal gaat. Het onderzoek concentreerde zich op de handel in wiet, maar door de foutieve weergave van het afgeluisterde telefoongesprek kwam daar mogelijke handel in harddrugs bij. De raadsman acht vervalsen van een proces-verbaal een doodzonde. De kwestie 'toont aan hoe kwetsbaar het systeem is', aldus Korvinus.

De rechter moet zich nog uitspreken over de zaak. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden