Justitie treedt hard op tegen misbruikers corona

Criminelen die misbruik maken van de coronacrisis worden, waar mogelijk, binnen drie dagen berecht via supersnelrecht. Justitie zal zware straffen eisen, die kunnen oplopen tot maandenlange gevangenisstraffen.

Gerrit van der Burg.Beeld ANP

Gevangenisstraffen

Dat meldt voorzitter Gerrit van der Burg van het college van procureurs-generaal woensdagmiddag. Hij is de hoogste ambtelijke baas van het Openbaar Ministerie.

“Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen,” stelt Van der Burg. “Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen.”

Jaarwisseling

Net zoals bijvoorbeeld na de jaarwisseling of grote evenementen zoals Koningsdag of belangrijke voetbalwedstrijden wil justitie daders van dit soort misdrijven lik op stuk geven en meteen afstraffen. Dat blijkt in praktijk  soms echter lastiger dan het Openbaar Ministerie zou willen, bijvoorbeeld doordat rechters zaken snel te ingewikkeld vinden voor onmiddellijke afdoening.

Strafvoorstel

Als ‘supersnelrecht’ binnen drie dagen niet kan, hoopt justitie over te schakelen op snelrecht. Dan moet een verdachte binnen veertien dagen voor een (politie)rechter verschijnen of krijgt hij of zij een voorstel voor een straf waar geen rechter aan te pas komt.

Van der Burg laat meewegen dat ‘mensen met vitale beroepen’ zoals politie, hulpverleners en winkelpersoneel ‘bescherming en respect verdienen’.

Babbeltrucs

Als voorbeelden van zaken waarin het Openbaar Ministerie extra streng wil zijn, noemt Van der Burg het bedreigen met besmetting van mensen met vitale beroepen; diefstal of oplichting met babbeltrucs, waarin corona een rol speelt; geweld tegen degenen die de noodverordeningen moeten uitvoeren; opruiing door nepnieuws te verspreiden, oplichting of fraude door handel in nepmedicijnen, vervalste mondkapjes of pijnstillers.

Politierechters legden deze week al forse celstraffen op. In Den Haag kreeg een man tien weken cel omdat hij agenten opzettelijk in hun gezicht had gehoest en had gezegd het coronavirus te hebben. In Utrecht kregen veroordeelden in enigszins vergelijkbare zaken vier weken cel en veertig uur werkstraf.

Cybercriminelen blijven oplichtingsmails over coronavirus sturen

Oplichters blijven de coronacrisis gebruiken om schadelijke e-mails te versturen. Zo worden er nu veel phishingmails verstuurd die zogenaamd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afkomstig zijn. Daarvoor waarschuwt cyberbeveiliger Mimecast.

In de mail van de ‘WHO’ staat een link naar maatregelen die mensen kunnen nemen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Wie op de link klikt, belandt op een nagemaakte site van de WHO. Om de maatregelen te zien, moeten mensen hun telefoonnummer, e-mailadres en wachtwoord invullen. Die gegevens belanden in verkeerde handen. Het telefoonnummer kunnen de oplichters gebruiken om later schadelijke sms’jes te versturen of om mensen te bellen.

Eerder waarschuwde Mimecast al voor pogingen om mensen die nu massaal thuis werken te misleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden