Plus

Justitie stellig: Holleeder had twee moordcommando's

Het criminele driemanschap' van Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis had minstens twee moordcommando's ter beschikking die liquidaties konden plegen. Dat zei officier van justitie Lars Stempher donderdag in de veelvoudige liquidatiezaak tegen Holleeder. Hij raakte een gevoelig punt.

De extra beveiligde rechtbank in Osdorp Beeld anp
De extra beveiligde rechtbank in OsdorpBeeld anp

Het grote moordproces tegen Holleeder had dag 34 bereikt. Er was al héél veel gezegd over de verschillende deeldossiers over liquidaties en er zijn vele zijpaden bewandeld, maar zo nu en dan zet een partij een stapje achteruit om de zaak in zijn geheel te overzien.

Dat deden officieren van justitie Sabine Tammes en, met name, Lars Stempher donderdag toen zij reageerden op het verzoek van Holleeders advocaat Sander Janssen diens voorarrest voor de liquidatie van Willem Endstra op te heffen.

Stempher voerde, mede op basis van een recent ingebracht proces verbaal, aan dat het Openbaar Ministerie tal van aanwijzingen ziet dat Holleeder, Soerel, Hillis en enkele getrouwen een 'toplaag' vormden die 'een tussenlaag' aanstuurde van moordmakelaars.

Stempher noemde in dat verband met name Patrick R. en Jurmaine B.
De officier haalde tal van observaties aan waarin één of meer figuren uit die 'toplaag' rond Holleeder contact hadden met die 'tussenlaag'. Vervolgens hadden Patrick R. of Jurmaine B. weer contact met de onderlaag van uitvoerders zoals justitie die ziet.

En dan werden moorden gepleegd.

Als twee groepen uitvoerders noemde Stempher de groep rond de inmiddels tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar Jesse R. én 'de Groep Alkmaar', bestaande uit voornamelijk Turks-Nederlandse criminelen.

Alle dossiers gedekt
Waar het OM er van uit gaat dat de groep rond Jesse R. bijvoorbeeld Holleeders mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout (en diens metgezel Robert ter Haak), hasj-handelaar Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl heeft laten liquideren, zou 'de Groep Alkmaar' de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra en crimineel John Mieremet hebben vermoord.

Zo dekken de twee commando's alle vijf de moorddossiers die tegen Holleeder zijn ingebracht. Stempher donderdag in de bunker: "Waarom zou de groep van Jesse R. niet zijn gebruikt voor de liquidatie van Willem Endstra? Het antwoord is simpel. Jesse R. zat van februari 2004 tot aan zijn ontvluchting in november 2004 gedetineerd en was simpelweg niet beschikbaar."

Dus schakelden Holleeder en co volgens justitie over op Plan B. Stempher: "De klus om Endstra te liquideren. De man die met de politie sprak, de man die het op het leven van Holleeder had voorzien en de man die niet meer kon betalen, moest derhalve door een ander worden uitgevoerd."

Specifiek
Gekozen werd volgens de aanklagers voor de Turkse Alkmaarders en de criminelen om hen heen. "Vorengenoemde betekent naar onze stellige overtuiging dat de organisatie, het driemanschap, de beschikking had over minimaal twee moordcommando's."

Holleeder baalt van dit soort stellige conclusies, die niet eerder zo specifiek zijn uitgesproken, en wil daar graag uitvoerig op reageren. Die gelegenheid krijgt hij op 1 oktober. Tot die tijd beslist de rechtbank niet over het voorarrest in de zaak Endstra. Overigens blijft Holleeder hoe dan ook vastzitten voor de andere liquidaties.

Volg alles over de zaak-Holleeder in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden