Justitie: Ridouan Taghi had bloed nodig, niks anders

Uit nieuwe dossiers die justitie inbrengt tegen de 'criminele organisatie' van de voorvluchtige Ridouan Taghi, rijst weer het beeld van een groep die ijzingwekkend lichtvaardig over leven en dood beschikt.

Paul Vugts
De voortvluchtige Ridouan Taghi, op beeld verspreid door de politie. Beeld Politie
De voortvluchtige Ridouan Taghi, op beeld verspreid door de politie.Beeld Politie

Uren nadat op 17 april 2016 crimineel Samir Erraghib is doodgeschoten voor zijn huis in IJsselstein, is vermoed opdrachtgever Ridouan Taghi volgens justitie alweer toe aan een volgende moord. Onthulde berichten tussen versleutelde PGP-smartphones die volgens de recherche in gebruik waren bij Taghi en zijn getrouwen, schetsen een beeld van euforie.

Op de vraag van een handlanger of Taghi al is bijgekomen, schrijft die volgens justitie: 'Haha van wat broertje ben top heb myn nikes aan en ben aan het jagen. Hahaha ben al dronken broertje en heb bloed nodig niks anders.'

'De Slager' moet dood. De Slager, dat is de bijnaam van de Utrechtse crimineel Ebrahim B. Die heeft de politie in doodsnood verteld over de nog altijd voortvluchtige Taghi als opdrachtgever van liquidaties en (de eveneens voortvluchtige) Saïd Razzouki als diens rechterhand.

De gebruiker van de 'PGP' die justitie aan Taghi toeschrijft: '(...) beter maakt die slager dood.' En: 'Hy gaat slapen zodra die zyn verklaring intrekt en iedereen mag het weten hy gaat broertje fuck hem en alles hy hoeft niks in te trekken!!'

Snitches
Zo lijkt hetzelfde motief aan de moord op Erraghib en het moordplan voor B. ten grondslag te liggen: ze zijn volgens Taghi 'snitches' die de politie over hem hebben geïnformeerd.

Omdat Ebrahim B. moeilijk te vinden is, geeft Taghi zijn getrouwen volgens kroongetuige Nabil B. opdracht op B.'s relaties te jagen: 'de Chino's' (twee broers) en Ranko Scekic.

'Waterhoofd' Scekic, ook wel 'de hond Joego', is wél te traceren. De kroongetuige heeft bloemrijk verteld hoe hij en andere 'spotters' een doelwit observeren en lokken, aangestuurd door Saïd Razzouki.

'De heads'
Op 29 mei 2016 is medeverdachte Bagdad el H. met Scekic in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Scekic is dronken. Via de PGP schrijft Taghi volgens justitie dat hij hoopt dat 'Chino' Scekic naar huis brengt zodat 'ze 'allebei tegelijk kunnen gaan'.

De schutters die Scekic opwachten durven de moord niet aan omdat er veel politie in de buurt is. Taghi zou achteraf hebben geschreven dat 'de heads (schutters) petten (politie) hebben gezien' en zijn weggegaan.

Inderdaad heeft de politie die avond vierhonderd meter van Scekic' huis een gestolen BMW met valse kentekenplaten, colaflessen benzine en aanstekers weggesleept. De schutters hadden die kennelijk als vluchtauto moeten gebruiken. Op 6 juni is er een nieuw plan Scekic en 'Chino' te vermoorden, maar ook dat gaat niet door.

Camera-auto
Omdat Scekic op 30 juni 2016 opnieuw zal getuigen bij de onderzoeksrechter, voert Taghi volgens Nabil B. de druk op. De kroongetuige beschrijft hoe hij Scekic observeert en hoe hij met zijn vriend Mohamed Razzouki (een broer van Saïd) een camera-auto voor Scekic huis zet om hem in de gaten te kunnen houden. Mohamed kijkt de beelden uit.

Op 22 juni beschieten twee donker geklede mannen Scekic vlakbij zijn huis vanaf een scooter met een machinegeweer - voor de ogen van Nabil B., zegt die. Scekic valt, krijgt met een handvuurwapen genadeschoten en sterft op straat.

Taghi schrijft volgens B.: 'Hahaha, die waterhoofd leeft niet meer, die hond heeft 5 of 6 kogels door zijn kop gekregen'.

Wraking

Advocaat Nico Meijering van verdachte Mohamed Razzouki (een broer van de voortvluchtige Saïd Razzouki) heeft woensdagmiddag aan het eind van de vijfde inleidende zitting tegen Taghi's vermoede criminele organisatie 'een wrakingsverzoek' gedaan.

Hij wil dat de rechtbank wordt vervangen, omdat die de schijn van partijdigheid heeft gewekt door kroongetuige Nabil B. niet eerder te willen verhoren dan in juni. Meijering wil al heel snel met de verhoren beginnen, omdat zijn cliënt al sinds december 2017 vast zit en omdat hij justitie niet de gelegenheid wil geven de kroongetuige 'te trainen'.

Het is nog onduidelijk wanneer 'de wrakingskamer' van de rechtbank bijeen komt om over het verzoek te oordelen. De rechtbank vindt de beschuldiging onterecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden