Justitie plukt ook de kleine crimineel

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie heeft vorig jaar beslag gelegd op ruim 16 miljoen euro crimineel geld. Ook in kleinere zaken moet afpakken prioriteit worden.

Maarten van Dun
Vriezen: 'In grote, geplande onderzoeken loopt het afpakken van geld al redelijk succesvol, maar bij ongeplande arrestaties werd nog nauwelijks naar geld gekeken' Beeld Mats van Soolingen
Vriezen: 'In grote, geplande onderzoeken loopt het afpakken van geld al redelijk succesvol, maar bij ongeplande arrestaties werd nog nauwelijks naar geld gekeken'Beeld Mats van Soolingen

Behalve de 16 miljoen euro waarop beslag werd gelegd, kon justitie 6,3 miljoen euro aan misdaadgeld incasseren: na vaak jarenlange procedures kwam dat geld daadwerkelijk in de schatkist terecht.

Het OM in Amsterdam neemt relatief veel contant geld in beslag, terwijl in andere delen van Nederland de opsporingsdiensten eerder zaken als dure auto's en woningen aan criminelen ontnemen. Dat zegt officier van justitie Hieke Vriezen, die bij het Amsterdamse parket verantwoordelijk is voor het afpakken van crimineel geld.

"Dat komt doordat Amsterdam een bepaalde positie inneemt in de internationale drugshandel, zoals ook Rotterdam die heeft." Ook worden in Amsterdam relatief vaak geldkoeriers aangehouden.

In Nederland werd vorig jaar zo'n 400 miljoen euro in beslag genomen. Het grootste deel was van telefoniebedrijf Vimpelcom, waarvan in een internationale fraudezaak 167 miljoen dollar werd ontnomen.

Amsterdams initiatief
Ook in kleine zaken loont het om het afpakken van geld tot een prioriteit te maken, zegt Vriezen. "Zo'n 8 tot 10 miljoen van het geld dat in Amsterdamse zaken wordt afgepakt, komt uit onderzoeken naar zware criminaliteit of fraude, maar de rest komt van andere teams. We zullen dus zeker niet alleen bij grote zaken inzetten op het afpakken van geld."

Landelijk wordt dit jaar een Amsterdams initiatief overgenomen om ook kleine bedragen in aanmerking te laten komen voor inbeslagname.
Vriezen: "In grote, geplande onderzoeken loopt het afpakken van geld al redelijk succesvol, maar bij ongeplande arrestaties werd nog nauwelijks naar geld gekeken."

Fouilleren
Amsterdamse agenten registreren sinds 1 mei vorig jaar welke waardevolle spullen worden gevonden tijdens het fouilleren van arrestanten. Als blijkt dat een verdachte geld of sieraden bij zich draagt met een waarde van meer dan 300 euro, besluit een officier van justitie of op die spullen beslag kan worden gelegd.

Het geld kan worden gebruikt in de strafzaak of om openstaande boetes te betalen. Vroeger kregen verdachten de waardevolle spullen automatisch terug na hun vrijlating.

Binnen acht maanden registreerden ze zo ruim een half miljoen euro bij verdachten, waarvan de helft in beslag werd genomen. De aanpak, genaamd Meld Geld, krijgt dit jaar gevolg in de rest van Nederland.

Lees ook het interview met Hieke Vriezen: 'Het is bijna leuker om geld af te pakken dan een lange celstraf te vragen' [+]

Behalve de 16 miljoen euro waarop beslag werd gelegd, kon justitie 6,3 miljoen euro aan misdaadgeld incasseren Beeld Laura van der Bijl
Behalve de 16 miljoen euro waarop beslag werd gelegd, kon justitie 6,3 miljoen euro aan misdaadgeld incasserenBeeld Laura van der Bijl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden