Justitie: Omar Lkhorf gaf opdracht liquidatie Nourdine A.

Justitie gaat er van uit dat Omar Lkhorf (27) de opdracht heeft gegeven voor de mislukte poging crimineel Nourdine A. alias Hitler te liquideren, op 3 april 2016 in Amsterdam-Nieuw-West.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Hicham M. (23) zou het doelwit hebben geobserveerd; Mohamed H. (27) en Zakaria Z. (23) zouden met zeker één automatisch wapen hebben geschoten vanaf een scooter.

Dat bleek woensdagmorgen tijdens een inleidende zitting in de zaken van de drie eerstgenoemde verdachten in de rechtbank van Arnhem.

Alle drie die verdachten ontkennen dat ze bij de moordpoging betrokken zijn geweest, zoals ze ook ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor de liquidatie van de in Amsterdam bekende crimineel Chahid Yakhlaf op oudjaarsdag 2015 in het Gelderse Kerkdriel.

Zowel Yakhlaf als 'Hitler' worden gerekend tot het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha, waar de verdachten worden gerekend tot het kamp dat met die groep in een bloedige onderwereldvete is verwikkeld waarin al vele Amsterdamse criminelen zijn geliquideerd.

Kickbokser
Het belangrijkste bewijs in beide zaken komt uit de onderlinge communicatie tussen versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) die volgens justitie bij de verdachten in gebruik waren.

Die communicatie is in handen van de opsporingsdiensten gekomen via een in Canada in beslag genomen computerserver, hetgeen de criminele gebruikers nooit hadden verwacht.

De verdachten ontkennen de schrijvers van de gewraakte berichten te zijn - waarin de moord en de moordpoging heel concreet worden besproken.

De gewezen kickbokser Hicham M. herhaalde dat hij weliswaar de PGP in bezit had die officier van justitie Aidan van Veen aan hem toerekent, maar stelt dat de brisante berichtjes juist door een ander zijn verstuurd.

"Ik had die Blackberry in bezit, maar had hem in bewaring voor een persoon die een inval vreesde. Ik zag het probleem daar niet van," zei M. "Ik ben genaaid en ik ben geneigd te vertellen wie de berichten wél heeft gestuurd, maar dat zou levensgevaarlijk zijn voor mezelf en mijn familie."

Felicitaties
Aanklager Van Veen herhaalde dat vele berichten er duidelijk op wijzen dat M. die heeft gestuurd, omdat die duidelijk over zijn persoonlijke leven gingen.

Amsterdammer Hicham M. en Rotterdammer Mohamed H. hadden elkaars emailadressen opgeslagen als 'Rotje' en Damsko'. Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat weinig. "Tal van Amsterdammers worden Damsko genoemd. Zelfs burgemeester Eberhard van der Laan."

De dag na de liquidatie van Yakhlaf feliciteerden de gebruikers van die emailadressen elkaar. "We hebben het goed gedaan, gangster. Die ene is weg en ik hoop die andere ook." (Chahid Yakhlafs broer Chafik, die ook in de beschoten auto zat, was gewond geraakt.)

Advocaat Sander Janssen van Omar Lkhorf - broer van de in 2012 in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf - vroeg om zijn vrijlating.

Lkhorf ontkent de 'Suarez' of 'Sua' te zijn die de belastende berichten over de liquidatie van Yakhlaf en de moordpoging op 'Hitler' heeft verstuurd.

Janssen wil ook veel beter inzicht kunnen krijgen in de methode waarmee de recherche en justitie grasduinen door de enorme berg aan data over de contacten tussen door criminelen gebruikte PGP-Blackberry's waarover justitie beschikt.

Staatslieden
Aanklager Van Veen ziet vele aanwijzingen dat Lkhorf de gebruiker is van de aan hem toegeschreven PGP die vele berichten over de aanslagen verstuurde.

Ook had Lkhorf in zijn visie een sterk motief om zowel Yakhlaf als 'Hitler' te laten vermoorden: zij werden er van beschuldigd belangrijke rollen te hebben gespeeld bij de moorden in de Staatsliedenbuurt waarvan onder meer zijn broer Youssef slachtoffer werd.

Eén bericht van 'Suarez', over 'Hitler', die de huurmoordenaars zou hebben geregeld: "Ik zoek hem al jaren. Deze flikker heeft de Staatslieden georganiseerd." Officier Van Veen: "Het wraakmotief past naadloos op Omar Lkhorf."

De rechtbank besloot dat alle drie verdachten in de cel moeten blijven omdat voor hun betrokkenheid bij beide aanslagen voldoende aanwijzingen in de strafdossiers zitten.

Lees terug: Verdachten liquidatie Yakhlaf beschuldigd van tweede aanslag

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden