Justitie: niet bewezen dat baby stierf door vechtpartij

Justitie eist slechts bescheiden werkstraffen voor vijf Marokkaanse jonge mannen die waren aangeklaagd omdat ze op 26 maart 2012 in de Amsterdamse binnenstad een stel zouden hebben mishandeld, waarna de zwangere vrouw haar zes maanden oude baby verloor.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De mannen zouden de Marokkaanse voor 'negerhoer' hebben uitgescholden omdat haar vriend van Surinaamse komaf is.

Justitie acht niet bewezen dat de vrouw klappen of schoppen kreeg en deskundigen hebben evenmin kunnen vaststellen of de baby ruim een week nadien door de vechtpartij is overleden. Daarom vordert de aanklager alleen straffen voor het openlijk geweld tegen de man van het stel en het schelden.

Kledingzaak
Het stel kwam uit kledingzaak Tip de Bruin op de Nieuwendijk, waar de groep jongens van rond de twintig uit Nieuw-West liep. Vanuit de groep zou zijn gescholden.

Het stel liep via de Beurspassage naar het Damrak. Daar zou de leidende figuur in de groep, Atef M. (24), de Surinaamse man in zijn nek hebben geslagen.

Straatgevecht
De jongens liepen vervolgens de Beurspassage weer in. De vriend liep achter ze aan en bleef de jongens opgewonden benaderen - zo is ook te zien op camerabeelden. Hij sloeg Atef M. ook.

Vervolgens ontstond in de Beurspassage een kort maar hevig straatgevecht waarin de vrouw in het Arabisch zou zijn uitgescholden voor 'negerhoer', 'kuthoer' en 'kankerhoer'. Volgens de vriend sprong Atef M. in de gevechtshouding en riep hij 'Kom dan!' - hetgeen hij ontkent.

Knietjes
De vriend sloeg en schopte naar eigen zeggen ook. Atef M. sloeg terug, waarna de groep op hem zou zijn gedoken, slaand, schoppend en knietjes uitdelend. Hij zou heel vaak op zijn rug, achterhoofd, oor en neus zijn geraakt, ook nadat hij ineen was gedoken of was gevallen.

Atef M. werd aangehouden, de anderen renden weg maar enkele leden konden alsnog worden gepakt toen ze verderop in de binnenstad een scène uit de vechtpartij 'joviaal' leken na te spelen, waarbij Fouad S. (26) 'trappende bewegingen' maakte.

Onterecht
Dat had niets met de ruzie te maken, zei S. vanmorgen. Hij wilde gewoon 'gaan chillen'. Dat hij met de anderen wegrende toen ze in de buurt van de Prinsengracht een politiebus zagen, was 'uit schrik' en uit angst onterecht te worden beschuldigd.

Atef M. erkent te hebben geslagen, maar in de Beurspassage was de vriend juist de agressor en niet hij: "Ik ben die vriend in de Beurspassage niet aangevallen. Dat zou ik ook zeggen als ik hem was. Ik heb hem alleen op het Damrak een duw gegeven."

Werkstraf
De drie andere aanwezige verdachten zeggen zich weinig te kunnen herinneren van (hun rol in) de vechtpartij.

Justitie spreekt van openlijke geweldpleging die 'helemaal nergens over ging'. "Het was met zijn allen tegen één."

Voor Atef M. vraagt justitie honderd uur werkstraf, voor de andere vier tachtig uur.

'Waanidee'
Advocaat B. Peters betoogde namens hoofdverdachte Atef M. dat bij de vriend van de Marokkaanse 'kennelijk het waanidee leefde dat mijn cliënt naar zijn vriendin keek'.

Die vriend was de agressor, terwijl M. wilde weglopen. Uiteindelijk vloog die vriend 'als een dolle stier' op M. af. Hij beroept zich op noodweer. De beschuldigingen over beledigingen zijn 'aantoonbaar leugenachtig'.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden