Justitie linkt vier moordaanslagen in onderwereldvete aan elkaar

Justitie ziet steeds meer verbanden tussen de vier jonge verdachten die 1 februari op weg zouden zijn geweest voor een liquidatie in Osdorp en andere geruchtmakende moordaanslagen in de slepende onderwereldvete. 

De klemgereden BMW wordt onderzocht door forensisch medewerkers van de politie.Beeld anp

De eerder in Amsterdam gestolen BMW waarin twee van de verdachten op 1 februari waren klemgereden in de Knokkestraat in West, en waarin drie automatische wapens lagen en spullen om de auto in brand te steken, was tot op dat moment met nog een uit Amsterdam gestolen BMW 'koud gezet' bij het huis van een familielid van Benaouf A. - in Eindhoven. A. was het belangrijkste doelwit van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Het lijkt er sterk op dat de auto's waren gestolen om te worden gebruikt bij wraak op verantwoordelijken voor de aanslagen in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee vrienden van A. zijn afgeslacht door schutters die gisteren levenslang hebben gekregen. De vier op 1 februari gearresteerde verdachten uit Oost, 20 en 21 jaar, hadden het volgens justitie voorzien op twee broers uit West die goed bevriend zijn met één van die tot levenslang veroordeelde schutters: Adil A.

Eén lid van het kwartet, Youssef O., had volgens justitie bovendien een belangrijke rol gespeeld bij de mislukte moordaanslag op Chahid Y., wiens auto op 1 november vorig jaar in Almere met een explosief tot stilstand was gebracht, waarna Y. met een automatisch wapen was beschoten - wat hij met geluk overleefde. Chahid Y. was bevriend met de in mei geliquideerde Gwenette Martha - die door Benaouf A. beschouwd wordt als opdrachtgever voor de moorden in de Staatsliedenbuurt.

Link
Zo linkt het Openbaar Ministerie minstens vier aanslagen in de onderwereldvete (of pogingen daartoe) aan elkaar. Aanklagers Sabine Tammes en Hetty Hoekstra zien de vier verdachten van de Knokkestraat als belangrijke schakels. Ze gebruikten 'geavanceerde middelen' om de liquidatie op de broers in West voor te bereiden, zei Hoekstra. Youssef O. zou een peilbaken hebben geplakt onder de Opel Corsa van de broers, waarna de recherche die auto naar Tussen Meer liet slepen.

Hoekstra: 'Het kan niet anders dan dat de gebruikers van de Opel Corsa het doelwit waren.' Op een eerste inleidende zitting ageerden de advocaten gistermiddag tegen de 'aannames' van justitie. De rechtbank besloot alle vier verdachten vast te houden. Eén advocaat wil dat de rechtbank wordt vervangen. Die kwestie dient binnenkort.

De vete in de Amsterdamse onderwereld

Hoe zat het ook alweer? Bekijk hier een visuele weergave van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereldvete.

Tijdlijn: de oorlog in de Amsterdamse onderwereld.
Chahid Y. was bevriend met de in mei geliquideerde Gwenette MarthaBeeld Archief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden