'Justitie levert geen bewijs voor voorbereiding liquidaties 26Koper'

Justitie levert geen enkel bewijs dat de verdachten in het megaproces 26Koper liquidaties voorbereidden.

Paul Vugts
Rechtbanktekening met (vnl.) Zakaria S., Werner E., Ayyoub Y., Mario R., Jaouad W., Levi B., Toufik S.,Mourad B. en achter: rechtbank voorzitter Mr. Martens en de getuige deskundige in de rechtzaal Beeld anp
Rechtbanktekening met (vnl.) Zakaria S., Werner E., Ayyoub Y., Mario R., Jaouad W., Levi B., Toufik S.,Mourad B. en achter: rechtbank voorzitter Mr. Martens en de getuige deskundige in de rechtzaalBeeld anp

Ondertussen gokken de aanklagers door het uitstallen van zware wapens in de rechtszaal en 'het audiovisuele circus' in een film in hun requisitoir, dat 'beeldvorming' de rechters tot veroordelingen verleidt.

Dat zei advocaat Christian Flokstra van hoofdverdachte Jaouad 'Joey' W. dinsdagochtend in zijn pleidooi. Tegen W. is zeventien jaar cel geëist.

Dat sommige media reppen van 'een moordcommando' of 'een uitzendbureau voor de onderwereld' is tot daar aan toe, maar dat officieren van justitie Koos Plooij en Henk Mous zich 'min of meer achter die kwalificaties stellen' gaat de raadsman veel te ver. Hij wil vrijspraak voor 'het zwaartepunt van de zaak' tegen zijn cliënt: dat die moorden zou hebben voorbereid.

Misdrijven
In opslagplaatsen van verdachten zijn 92 (zware) vuurwapens gevonden plus toebehoren en negen scherfgranaten. Dat enkele verdachten iets te maken hadden met spullen die waarschijnlijk voor enigerlei misdrijf bedoeld waren, staat ook voor Flokstra wel vast, maar nu justitie niet 'kan concretiseren' welke misdrijven de verdachten wilden plegen, kan de rechtbank ze niet voor het voorbereiden van zware misdrijven veroordelen.

Advocaat Inez Weski van Mario M. (eis: twee jaar) vroeg de rechtbank gisteren zelfs de hele zaak van tafel te vegen omdat justitie in haar visie vol is meegegaan in de 'hysterie' in sommige media, waardoor 'dit proces op de stoep lijkt plaats te vinden' voor de ogen van 'een hijgende meute die nog net niet met hooivorken staat te wachten' - en niet zozeer in de rechtszaal. Rond de megazaak 26Koper hangt zo 'een giftige mist waarin geen eerlijk proces meer kan worden waargenomen'.

Raadsman Ronald van der Horst van Ayyoub Y. erkende in zijn pleidooi dat Y. in de weer was met twee gestolen Audi's en dat hij iets te maken lijkt te hebben met enkele wapens, maar dat justitie zestien jaar cel vorderde voor het voorbereiden van onderwereldmoorden noemde Van der Horst 'verbijsterend'. "Hij heeft niemand echt kwaad gedaan en had ook niet de intentie iemand kwaad te doen."

Justitie reageert maandag op de pleidooien.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden