'Justitie kijkt met roze bril naar liquidaties'

Het klonk zo mooi, vrijdag, uit de mond van de hoofdofficier van justitie van Amsterdam. "Geen van de liquidaties van het afgelopen jaar had met het conflict, dat is gestart in 2012, te maken." Helaas kijkt hij dan wel door een roze bril met oogkleppen, stelt misdaadverslaggever Paul Vugts in een analyse.

Paul Vugts
Uitgebrande vluchtauto van de schutters die Chahid Yakhlaf hebben geliquideerd. Beeld anp
Uitgebrande vluchtauto van de schutters die Chahid Yakhlaf hebben geliquideerd.Beeld anp

Wie snakt niét naar het einde van de onderwereldvete waarin sinds 2012 al zo veel Amsterdamse criminelen zijn doodgeschoten? Een ruzie om een in beslag genomen partij cocaïne scheurde een belangrijk kamp in het milieu in tweeën. De twee nieuwe kampen gingen elkaar gewapenderhand te lijf en de rest is (een bloedige) geschiedenis. Maar geen voltooid verleden tijd, helaas.

Dat hoofdaanklager Theo Hofstee op een persconferentie, gezeten naast burgemeester Eberhard van der Laan en hoofdcommissaris van politie Pieter-Jaap Aalbersberg, zei dat de zes liquidaties in Amsterdam van vorig jaar niets met het voornoemde conflict te maken hadden, is zéér strikt genomen juist.

Fataal
Maar net buiten de stad en in verre buitenlanden werden ook recent wel degelijk aanslagen op Amsterdamse criminelen uit het voornoemde circuit gepleegd. Meerdere waren fataal. De spanning in het milieu is nog steeds te snijden, wat voor nieuwe moorden doet vrezen.

Op de laatste dag van 2015 werd Chahid Yakhlaf geliquideerd in het Gelderse Kerkdriel. Hij was een intimus van de spil in de onderwereldvete: Gwenette Martha. Die was zelf in mei 2014 geliquideerd in Amstelveen, nota bene net nadat hij met Yakhlaf een shoarmazaak had verlaten.

Op 1 november 2014 hadden, ook volgens justitie, Amsterdamse criminelen uit de entourage van Martha's grote rivaal Benaouf A. al met een bom en automatische wapens een mislukte moordaanslag op Yakhlaf gepleegd in Almere.

Katalysator
In Suriname was begin maart vorig jaar Marchano Pocorni geliquideerd in een club. Hij was volgens justitie één van de schutters van de moord op Martha's vertrouweling Najeb Bouhbouh in augustus 2012, bij een hotel in Antwerpen. Die liquidatie wordt beschouwd als katalysator in de onderwereldvete.

In Panama was enkele maanden eerder Khalid Jaafar uit De Pijp doodgeschoten in het bijzijn van ook weer een goede vriend van Martha.
Van Martha's vertrouwelingen werd begin november 2015 in Krommenie bovendien de Amsterdammer Eaneas Lomp vermoord. Krommenie is geen Amsterdam, zeker, maar ver weg is het ook niet bepaald.

Zo tellen we in goed een jaar tijd vijf aanslagen die aan de slepende vete zijn te linken en waarbij vier doden vielen. Het is meer dan billijk te hopen dat het geweld snel zal luwen, maar het is erg vroeg om ons rijk te rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden