Justitie heeft telefoonberichten in liquidatiezaak Changachi

Justitie beschikt ook in de zaak over de liquidatie-bij-vergissing van Hakim Changachi op 12 januari in Utrecht over 'relevant' berichtenverkeer uit versleutelde smartphones van de Amsterdamse verdachten.

Paul Vugts
Exterieur van de Bunker in Osdorp. Beeld ANP
Exterieur van de Bunker in Osdorp.Beeld ANP

Dat maakte de officier van justitie maandag bekend op een inleidende zitting in de zaak in de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

De recherche is momenteel druk doende de berichten 'in hun context te plaatsen'. Over de inhoud van de onderlinge emails uit de peperdure, versleutelde 'PGP-Blackberry's' (Pretty Good Privacy) deed de aanklaagster geen mededelingen, maar ze lijken in elk geval voor de hoofdverdachten belastend te zijn.

Door de toevoeging van de nu geopenbaarde communicatie kan het definitieve dossier pas eind december klaar zijn. De rechtbank hoopt de grote strafzaak in het voorjaar inhoudelijk te behandelen.

Vier Amsterdammers
In de strafzaak, die gaat over de liquidatie-bij-vergissing van Hakim Changachi en voorbereidingen van de liquidatie van het eigenlijke doelwit Khalid H. twee dagen later, zitten vier Amsterdammers vast: Guyno O. (25), Ferrel T. (31), Marciano D. (26) en Jerrel Z. (24). Een vijfde Amsterdammer, Justin Jap Tjong, is op 31 januari in Amsterdam-Osdorp geliquideerd. Dat was tweeënhalve week na de liquidatie van Changachi in Utrecht-Overvecht en de vermoede voorbereiding van de tweede moord bij dezelfde flat.

De Utrechter Nabil B. wordt er van verdacht dat hij de andere verdachten heeft geholpen en zit ook vast, voor medeplichtigheid. Zijn zaak wordt tot nu toe apart behandeld.

De chauffeur
De recherche gaat er van uit dat de Amsterdammers Guyno O., Ferrel T., Marciano D. en Justin Jap Tjong bij zowel de liquidatie als de voorbereiding van de tweede moord betrokken waren. Jerrel Z. zou, met name als chauffeur, alleen bij de voorbereiding van de tweede, door de politie verijdelde liquidatie betrokken zijn geweest.

Hij ontkent iets van dat moordplan te hebben geweten en zegt alleen te hebben gechauffeerd ten behoeve van een voor hem onduidelijk misdrijf, mogelijk een 'ripdeal' (drugsdiefstal).

De rechtbank houdt alle verdachten nog in de cel. Op 11 januari is een nieuwe zitting.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden