Justitie gijzelt criminele 'weigerachtige getuige'

Justitie heeft de Amsterdamse crimineel Inchomar B. tot diens verontwaardiging laten gijzelen omdat hij niet wil zeggen wie volgens hem achter de moordaanslag zit(ten) die in de nacht van 16 augustus 2013 op hem is gepleegd in Amsterdam-West.

Politieonderzoek op de plek waar Inchomar B. in augustus 2013 ternauwernood een kogelregen overleefde Beeld politie.nl
Politieonderzoek op de plek waar Inchomar B. in augustus 2013 ternauwernood een kogelregen overleefdeBeeld politie.nl

Officier van justitie Sabine Tammes is er onder meer op grond van afgeluisterde telefoongesprekken van overtuigd dat B. weet wie de dader is en beschouwt hem als 'een weigerachtige getuige'. Ze stelt geen ander middel dan gijzeling te hebben om hem tot spreken te dwingen.

De onderzoeksrechter is het daar mee eens en beval donderdag op verzoek van Tammes de gijzeling van B., de raadkamer van de rechtbank verlengde die gisteren met in elk geval twaalf dagen.

Klemgereden
B. (toen 27) kwam die bewuste nacht op een scooter naar een afspraak en werd rond kwart over één op de Antwerpenbaan klemgereden door een auto. Hij werd neergeschoten, kon zich nog richting woonhuizen slepen, maar werd opnieuw onder vuur genomen terwijl buurtbewoners al te hulp waren gekomen.

De schutters vluchtten kennelijk in de veronderstelling dat B. dood was, maar die overleefde de aanslag. Hij raakte wel gewond.

Kort na de aanslag kreeg B. zelf een celstraf van acht maanden voor wapenbezit en het bedreigen van rechercheurs. Die heeft hij net uitgezeten.

Onderwereldvete
Justitie verdenkt hem er ook van dat hij met anderen in oktober 2012 op de Dam een aanslag voorbereidde op Benaouf A., hoofdrolspeler in de onderwereldvete waarin recent al meerdere doden vielen. B. ontkent stellig in die zaak.

Hij is kwaad om de gijzeling vanwege het onderzoek waarin hij slachtoffer is, liet hij deze krant gisteren weten.

Zijn advocaat Patrick Rombouts vroeg de rechtbank gisteren tevergeefs de gijzeling te beëindigen. Rombouts: 'Gijzeling is een draconisch middel waarover B. begrijpelijk verontwaardigd is. Justitie zal gefrustreerd zijn omdat hij zwijgt, maar áls hij al iets zou weten, kan hij nog heel goede redenen hebben te zwijgen. Zijn veiligheid bijvoorbeeld, of omdat hij zichzelf zou kunnen belasten omdat, ik noem wat, een eerder misdrijf de reden van de aanslag is. Hij mag dan zwijgen op grond van zijn verschoningsrecht. Dit is niet oké.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden