Justitie gebruikt Jeugdzorg in strijd tegen zware criminelen

Politie en justitie in Amsterdam zetten Bureau Jeugdzorg in om binnen te komen in de gezinnen van zware criminelen met kinderen. Het gaat vooral om families waarin de opsporingsdiensten zelf niet doordringen.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

De Amsterdamse recherche en justitie hebben de laatste jaren een breed palet aan nieuwe strategieën bedacht om vooral de criminelen dwars te zitten die figureren in onderzoeken naar de vele liquidaties sinds 2012. Die ingrepen komen naast de moordonderzoeken en het klassieke rechercheren. Het inzetten van Bureau Jeugdzorg tegen deze criminelen is een van de opmerkelijkste onderdelen van die werkwijze.

Een vaste contactpersoon van Jeugdzorg trekt sinds anderhalf jaar op met de afdeling Zware Criminaliteit van de recherche. Bedoeling is de veiligheid van de kinderen van die criminelen te waarborgen en ze zonodig uit huis te plaatsen. Zeker als al eens een aanslag op (de woning van) een crimineel met kinderen is geweest, of een inval van een arrestatieteam, levert dat traumatische ervaringen op voor de soms jonge kinderen.

Aytas Göraler werd in januari 2014 geliquideerd met zijn zoontje van zestien maanden op zijn arm, voor de ogen van zijn dochtertje van acht en zijn vrouw. In Amstelveen werd Luana Luz Xavier in december 2014 op straat vermoord voor de ogen van haar (kleine) kinderen. Het zijn maar enkele voorbeelden van excessief geweld waarbij de laatste jaren in de stad kinderen betrokken waren.

Gordijnen dicht
"Een vriendin van een crimineel, met wie hij een dochtertje heeft, wilde dat thuis dag en nacht de gordijnen dicht bleven omdat ze bang was te worden beschoten," zegt de leider van het speciale rechercheteam dat een 'persoons­gerichte aanpak' op inmiddels tientallen daartoe geselecteerde criminelen losliet. De teamchef wil niet met zijn naam in de krant.

"We melden zulke gezinnen tegenwoordig bij Jeugdzorg, omdat de kinderen in een levens­gevaarlijk milieu zitten. Jeugdzorg komt dan wél binnen."

De zorginstanties proberen kinderen ook bij te brengen dat hun wereldje níet normaal is. "Hun moeders kopen voor duizenden euro's babykleding en peuterkleren in de P.C. Hooftstraat. Die kinderen gaan dat gewoon vinden. Ze zien niet anders dan die extreme geldsmijterij. We zouden moeten voorkomen dat kinderen zo verknipt opgroeien."

De maatregelen van het rechercheteam zijn behalve op de zware criminelen zelf gericht op hun sociale omgeving: op hun vrouwen en vriendinnen, hun exen, ouders en broers.

Luana Luz Xavier Beeld Politie
Luana Luz XavierBeeld Politie

Misbruik
Dat criminelen en hun advocaten zullen betogen dat de recherche met Bureau Jeugdzorg een oneigenlijk drukmiddel inzet en bevoegdheden misbruikt, nemen politie en justitie op de koop toe.

De tientallen 'beroepscriminelen' op wie het extra team zich inmiddels heeft gericht, zijn van divers pluimage. Het gaat om criminelen die uit de onderzoeken naar de verscheidene bloedige onderwereldvetes oprijzen als potentiële opdrachtgevers of uitvoerders van liquidaties; om hun mogelijke slachtoffers en om helpers die de strijdende partijen bijvoorbeeld wapens of (vlucht)auto's leveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden