Justitie: ex-topvechter Dick Vrij niet doelwit in Heemskerk

De recherche heeft definitief kunnen vaststellen dat ex-topvechter Dick Vrij (52) niet het doelwit kan zijn geweest van een groepje verdachten uit Amsterdam-Zuidoost.

De assistent-trainer van Odin59 was vermoedelijk doelwit van het moordplan. Beeld Google Street View
De assistent-trainer van Odin59 was vermoedelijk doelwit van het moordplan.Beeld Google Street View

Dat zei officier van justitie Maaike van Kampen dinsdagmorgen in een zitting waarop de advocaten van de verdachten hadden gevraagd om inzage in alle stukken over Vrij als mogelijk doelwit.

In het criminele milieu ging lang het gerucht dat het niet voetbaltrainer en ex-drugshandelaar Rick S. was die het groepje had willen liquideren op 6 oktober 2016 bij een voetbalclub in Heemskerk, zoals de rechtbank eerder heeft aangenomen, maar de roemruchte vechtsporter Vrij.

Meermaals gewaarschuwd
Vrij was in 2014 doodsbang te worden vermoord en liet zich zelfs vrijwillig opsluiten in de cel waaruit hij was vrijgelaten.

Dat was in een strafzaak waarin hij in 2015 samen met de Amsterdamse crimineel Danny K. (tot drie en 4,5 jaar) zou worden veroordeeld voor het lidmaatschap van een criminele organisatie die afperste en crimineel vermogen witwaste.

De politie had Vrij al meermaals gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Zijn beste vriend en compagnon Hans Nijman, ook een vechtsportcoryfee, werd in november 2014 vervolgens geliquideerd terwijl Vrij weer in de cel zat.

Nadat de politie op 6 oktober 2016 twee gewapende mannen had gearresteerd bij voetbalclub Odin '59 in Heemskerk, vertelden meerdere informanten de recherche dat Dick Vrij het doelwit was, en niet de voetbaltrainer Rick S., die weer een contact is van de bekende Amsterdamse crimineel Mink Kok.

Verdachten blijven vast
Volgens justitie zochten de verdachten, van wie er twee inmiddels tot zeven jaar cel zijn veroordeeld, duidelijk een trainer van de voetbalclub die met de auto kwam en die vaak op dezelfde plek parkeerde: Rick S.

Advocaten Elisabet van Nielen en Henk Koopman van Jerrelo G. (22) en Willy F. (28), die nog voor het voorbereiden van de vermoedelijke liquidatie terecht moeten staan, krijgen van de rechtbank inzage in alle door de recherche verzamelde gegevens over Dick Vrij.

Wanneer de zaak kan worden behandeld, weet de rechtbank nog niet. De verdachten blijven in de cel. Hun groepje wordt van (het beramen van) meerdere liquidaties beschuldigd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden