Justitie en gemeente richten pijlen op 'criminele' Chinese hotelfamilie

Justitie ziet een familie die in Amsterdam negen hotels uitbaat als een bende die allerlei misdrijven pleegde. In de aanloop naar de strafzaken weigert de gemeente al vergunningen. De Shi's zijn woedend.

De activiteiten van de familie Shi, zoals justitie dat ziet. Beeld CvW / Het Parool
De activiteiten van de familie Shi, zoals justitie dat ziet.Beeld CvW / Het Parool

De Chinese familie Shi, die haar Shi Groep snel uitbouwde tot een hotelketen met twaalfhonderd kamers in Amsterdam en 150 miljoen euro op de balans, wordt beschuldigd van mensensmokkel, witwassen, oplichting, geldsmokkel en ontvoering.

Het Openbaar Ministerie beschouwt de broers Changyun en Changkun Shi en hun zus Jinhau als criminele organisatie, op grond van jarenlang onderzoek door de financieel-economische recherche. De verdenkingen worden de Shi Groep nu ook aangewreven door het stadsbestuur, dat het imperium via het bestuursrecht probeert te bestrijden.

Hoewel hoofdverdachte Changyun Shi in december 2013 formeel uit de directie is getreden, beschouwen justitie en de gemeente hem nog altijd als een sleutelspeler. Vooral winsten uit zijn mensensmokkel zouden zijn witgewassen door investeringen in de hotelketen.

Wet Bibob
De gemeente probeert op grond van de wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) de drank- en horecavergunningen te weigeren van Best Western Hotel Couture aan de Delflandlaan in Nieuw-West, Best Western Hotel Blue Tower op de Leeuwendalersweg in West, hotel Inner in de Wanningstraat in Zuid, hotel Nieuw Slotania op de Slotermeerlaan in Nieuw-West en Golden Tulip Hotel Amsterdam West aan de Molenwerf.

Van laatstgenoemd hotel is vorige week de vergunning geweigerd voor een uitbreiding met negen kamers.
De familie heeft de Shi Groep in nog geen tien jaar uitgebouwd tot een bedrijf met honderden werknemers.

Slim ondernemen
Volgens directeur Changkun Shi heeft die snelle groei niets te maken met geïnvesteerde misdaadwinsten, maar is die het resultaat van slim ondernemen - vooral door leegstaande kantoorgebouwen op te kopen en tot hotels om te bouwen in een periode waarin geen andere partij dat nog deed.

De familie verweert zich met een team advocaten fel tegen de strafrechtelijke beschuldigingen en de maatregelen van het stadsbestuur.
De strafprocessen zullen over jaren met een sisser aflopen, zegt directeur Changkun Shi, maar de Shi Groep kan dan al zakelijk kapot zijn gemaakt door de gemeente.

'Wij zijn al veroordeeld voordat een strafrechter naar de zaak heeft kunnen kijken. De gemeente neemt alle verdenkingen van justitie klakkeloos over. Ik vind dat zoiets in een rechtsstaat als Nederland niet kan,' zegt Shi. 'We voelen ons gediscrimineerd.'


Lees vandaag (21-7) meer in Het Parool: Hoteliers of bende? Het imperium van de familie Shi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden