Justitie en advocaat Naoufal F. in de clinch over e-mails

Het dispuut tussen justitie en advocaat Inez Weski over de vele 'zeer belastende' e-mails die zouden bewijzen dat de Amsterdamse crimineel Naoufal F. een hoofdrol speelde bij de mislukte liquidatie van Peter R. loopt steeds verder op.

Paul Vugts
Naoufal F. en zijn advocaat Inez Weski tijdens een proformazitting. Beeld ANP/Aloys Oosterwijk
Naoufal F. en zijn advocaat Inez Weski tijdens een proformazitting.Beeld ANP/Aloys Oosterwijk

Weski zal de rechtbank vrijdag opnieuw om de vrijlating van F. vragen op een derde inleidende zitting in zijn strafzaak.

Ze ligt al maanden overhoop met het Openbaar Ministerie (OM) en de onderzoeksrechter over de data die justitie heeft opgediept uit een in Canada in beslag genomen computerserver. Zij wil die enorme hoeveelheid bijvoorbeeld zelf kunnen analyseren.

De computerserver werd door tal van criminelen gebruikt voor hun versleutelde communicatie via hun peperdure 'PGP-Blackberry's' (Pretty Good Privacy). Aangezien ze zich veilig en onbespied waanden, communiceerden de criminelen zeer concreet en openlijk over bijvoorbeeld de voorbereiding, uitvoering en nasleep van liquidaties.

De uitvoerders van de poging Peter R. te vermoorden zijn al veroordeeld tot straffen oplopend tot twintig jaar cel; hun vermoede leidinggevende Naoufal F. staat in een apart proces terecht.

Oncontroleerbaar
In zijn zaak wordt voor het eerst het gevecht gevoerd dat nog in zeer vele zaken gevoerd zal worden: heeft justitie de computerserver rechtmatig in handen gekregen? En: hoe kunnen advocaten controleren dat de recherche en de aanklagers al die belastende communicatie op de juiste manier hebben geanalyseerd en aan verdachten gekoppeld?

De rechtbank gaf het OM op een eerste zitting in juni opdracht een methode te bedenken waarmee Weski de werkwijze en de data kan controleren, maar Weski zegt vierenhalve maand later nog steeds geen enkele zoekslag te hebben kunnen maken.

"Het OM heeft zich die hele server toegeëigend en put daar op volstrekt oncontroleerbare wijze uit. De onderzoeksrechter vindt het prima dat ze me vrijwel alles onthouden en zelf minieme plakjes van de worst selecteren waar ik dan mee aan de slag zou moeten. Dús is het proces überhaupt niet te controleren."

Zoekmachine
De vele vragen over de zoekmachine waarmee het OM de data doorzoekt, 'Hansken' genaamd, zijn volgens Weski niet beantwoord. "Zitten er bugs in die zoekmachine? Als je ziet wat onbedoeld al scheef gaat met de eenvoudigste dagelijks gebruikte software, hoe groot is het risico hier dan wel niet en welke gevolgen kan dat hebben? Ik krijg geen antwoorden en de onderzoeksrechter vindt het best. In feite sta ik te kloppen aan een deur van roestvrij staal."

Advocaat Inez Weski. Beeld anp
Advocaat Inez Weski.Beeld anp

Weski wil zelf deskundigen inschakelen om de gang van zaken te analyseren en beoordelen, maar ook daarover is geen overeenstemming.

"Ik word steeds afgewimpeld. Ten eerste willen ze me dwingen met hun eigen hengeltje te vissen én ten tweede heb ik ook met hun methode nog niet één enkele zoekterm mogen invoeren."

Vissen
Officieren van justitie Koos Plooij en Oebele Brouwer ontkennen dat ze naar eigen goeddunken en ongelimiteerd in de berg data vissen. Brouwer, op de vorige zitting: "Dat mag alleen met zoektermen die volgens de onderzoeksrechter deugdelijk zijn gemotiveerd." De aanklagers nemen uitdrukkelijk afstand van Weski's suggestie dat de onderzoeksrechter 'aan de leiband zou lopen' van OM.

Het Nederlands Forensisch Instituut zal Weski volgens justitie ontvangen om haar de data te laten inzien binnen de grenzen die de onderzoeksrechter heeft bepaald. Die beperking vindt justitie terecht omdat ook andere onderzoeken lopen dan dat naar de mislukte aanslag op Peter R.

Lees ook: Gewiste mails leveren nieuw bewijs op tegen Naoufal F. en 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Naoufal F. Beeld -
Naoufal F.Beeld -

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden