Justitie eist tot negen jaar cel voor gewapende overval golfbaan

Justitie wil negen jaar cel voor de drie mannen die in 2015 golfbaan De Hoge Dijk in Zuidoost hebben overvallen.

Het Parool
In brasserie De Houten Vier op het golfterrein bedreigden twee mannen schoonmakers met een wapen. Beeld Reinder van Zaanen
In brasserie De Houten Vier op het golfterrein bedreigden twee mannen schoonmakers met een wapen.Beeld Reinder van Zaanen

Ook wordt het drietal verdacht van een gewapende overval op het Levantplein en het lossen van schoten in een bakkerij in Almere. Justitie wil de drie mannen verder vervolgen voor wapenbezit, autodiefstal, witwassen en het vormen van een criminele organisatie.

De twee Amsterdammers van 31 en 35 jaar oud en een 41-jarige man uit Almere hebben volgens justitie in zo'n acht uur tijd 'veel schade en trauma's' veroorzaakt.

Kogels slaan in
In een gestolen auto's gingen zij in de nacht van 23 op 24 april 2015 op weg naar een bakkerij in Almere. Na een kort gesprekje tussen de bedrijfsleider en twee van de mannen trok een van hen een automatisch wapen en begon te schieten.

Medewerkers van de bakkerij, waar pita's, wraps en Arabische broden worden gemaakt, konden net op tijd wegspringen. De kogels sloegen volgens de politie in op de plek waar kort daarvoor nog één van de personeelsleden stond.

De kogels sloegen in op de plek waar kort daarvoor nog één van de personeelsleden stond. Beeld Opsporing Verzocht
De kogels sloegen in op de plek waar kort daarvoor nog één van de personeelsleden stond.Beeld Opsporing Verzocht

Het vreemde aan de zaak is dat het volkomen onduidelijk is wat deze twee daders op dat nachtelijke tijdstip daar van plan waren. Ze hebben niet om geld gevraagd en ze hebben geen poging gedaan om de bakkerij binnen te komen.

Winstbejag
De mannen vertrokken in een auto met gedoofde lichten richting de golfbaan op de Abcouderstraatweg in Zuidoost. In brasserie De Houten Vier op het golfterrein trokken de twee mannen opnieuw een vuurwapen en bedreigden de aanwezige schoonmakers.

Zij werden gedwongen sleutels en telefoons af te geven en werden opgesloten in een kast. Met de inhoud van de kluis, een kleine duizend euro, gingen de overvallers ervandoor.

Volgens justitie hebben de slachtoffers bij beide incidenten "letterlijk doodsangsten" uitgestaan. "Verdachten zijn volgens een plan te werk gegaan en hebben kennelijk getracht binnen een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winstbejag of andere bevrediging te behalen," aldus de officier van justitie.

Pet en horloge
Maar ook na de overvallen die nacht was het niet klaar. Op 10 mei 2015 sloegen de mannen opnieuw toe op het Levantplein op het KNSM-eiland. Het slachtoffer werd naar dat adres gelokt, bedreigd met een wapen en gedwongen geld en telefoon af te geven.

De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij camerabeelden en gegevens van telefoons. In de gestolen auto werd een pet aangetroffen waar dna van een van de verdachten op werd gevonden. Op een horloge dat op de golfbaan was achtergebleven werd dna van een andere verdachte ontdekt.

Justitie eist negen jaar tegen de mannen uit Amsterdam en zeven jaar tegen de man uit Almere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden