Justitie eist jaren cel en tbs tegen 'gevaarlijke' Luciano D.

Justitie heeft zes jaar cel en tbs geëist tegen de beruchte jonge crimineel Luciano D. (20) en diens medeverdachte Youssef A. (21).

Maarten van Dun
Luciano D. Beeld Politie
Luciano D.Beeld Politie

Zij zouden bij een overval op een villa in Amsterdam-Zuid veel geweld hebben gebruikt en de bewoner zeer ernstig hebben bedreigd.

De heel jonge verdachten zouden volgens justitie de mannen zijn die op 14 september vorig jaar in uniformen van een koeriersdienst aanbelden en binnendrongen bij een vrijstaande villa in een welgesteld deel van Amsterdam-Zuid.

Binnen werd de bewoner een gebroken neus en rib geschopt en geslagen. Ook sneden de daders hem met een tweehandig kaasmes in de rug, onder 'IS-achtige bedreigingen' dat hij zou worden onthoofd, zo vertelde het slachtoffer.

'Sterven als een hond
De man werd met tiewraps vastgebonden, nadat hij gedwongen was op zijn knieën naar een kluis te kruipen. Medicijnen die hij nodig had werden hem door de daders onthouden.

Hij kreeg een vuurwapen in zijn mond geduwd en werd ernstig bedreigd: hij zou 'sterven als een hond' en zijn vrouw en kind zouden bij thuiskomst worden verkracht.

De daders dreigden de man te verdrinken of hem in bad te leggen en een haardroger in het water te gooien. De overval duurde ongeveer een uur.

De recherche kwam door bewakingsbeelden uit bij Top 600-lid Youssef A. en de toen voortvluchtige Luciano D., die op dat moment op de Nationale Opsporingslijst was geplaatst - als jongste crimineel ooit.

Meerdere agenten herkenden het tweetal onder andere op bewakingsbeelden van een inbraakpoging kort voor de overval, bij een huis vlakbij in Amsterdam-Zuid. Dat zouden dezelfde daders zijn geweest, zo denkt justitie.

Jeugd-tbs
Luciano D. heeft ondanks zijn jonge leeftijd een lang strafblad vol geweld: als zestienjarige schoot hij bij een overval op een winkelier in de Jan Evertsenstraat. Youssef A. was toen ook zijn mededader.

Later overviel D. gewapend een hotel nadat hij uit een instelling was ontsnapt. Hij kreeg een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd, een soort jeugd-tbs.

Tijdens een volgende ontsnapping schoot de politie hem in een elleboog, waarna hij in juni 2017 wéér ontsnapte en de politie zijn naam en foto verspreidde omdat zij vreesden dat D. opnieuw geweld zou gebruiken. Dat was drie maanden voor de overval in Zuid.

Ontwikkeling
Luciano D. zegt met de zaak niets van doen te hebben. "Ik zit al negen maanden vast voor iets waarmee ik niets te maken heb. Dat anderen hun mond niet opendoen, kan ik niet helpen." Waar hij die dag wel was, weet D. niet: "Ik hou geen agenda bij. Misschien was ik wel een broodje shoarma aan het eten."

Hij kampt met een gebrekkige ontwikkeling, een persoonlijkheidsstoornis en deskundigen zien psychopathische trekken.

D. vertelde de rechtbank dat hij opnieuw zal weglopen als hij terug moet naar de 'jeugd-tbs'. De rechter: "Iedereen maakt zich ernstig zorgen om u. Kunt u dat begrijpen?" Luciano D.: "Nee, eigenlijk niet."

Voor Youssef A.'s betrokkenheid bij de overval is meer bewijs: zijn dna-materiaal werd gevonden in een mengprofiel op een tiewrap waarmee het slachtoffer was vastgebonden. In de kelderbox van A.'s familie in West werd bovendien een gestolen scooter gevonden die gelijkenissen vertoont met de scooter die door de daders was gebruikt.

Ook A. heeft een strafblad dat somber stemt, met meerdere gewelds- en vermogensdelicten. Vier dagen (!) na de overval verscheen hij bij de rechter in Rotterdam voor een andere woningoverval in Rotterdam, in juli 2016, waarbij de bewoner werd doodgeschoten. A. kreeg vier jaar cel.

Volgens rapportages is A. louter gericht op geld en toont hij geen berouw. Hij heeft weinig zelfinzicht en is niet gemotiveerd voor behandeling. A. beriep zich de hele zitting mompelend op zijn zwijgrecht.

Onverantwoord
Officier van justitie Jolien Ang ziet in het 'sadistische geweld' tijdens de overval én de ellenlange strafbladen van Youssef A. en Luciano D., reden om tbs te eisen. Tal van psychiaters en psychologen spraken hun ernstige zorgen reeds uit over D. en A., die al veel behandelingen ondergingen maar die zelden meewerkten aan onderzoeken naar hun psychische gesteldheid.

Ang: "De maatschappij moet worden beschermd tegen dit soort gevaarlijk en gestoord gedrag. Het is onverantwoord beide mannen onbehandeld terug te laten keren in de samenleving."

Rutger Lonterman, advocaat van Youssef A., betoogde dat zijn cliënt niet betrouwbaar is te herkennen op de beelden. De eis van tbs noemt de raadsman 'ridicuul.' "Uit niets blijkt dat sprake is van een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling."

Bénédicte Ficq meent dat agenten onmogelijk tot een goede herkenning van haar cliënt Luciano D. kunnen komen. "Het is bloedlink om aan beelden conclusies te verbinden. Er zijn tal van redenen waarom wat op beeld te zien lijkt, niet overeenkomt met de werkelijkheid."

Dat geen forensisch materiaal van D. is gevonden op het plaats delict is volgens Ficq belangrijk: "Er is geen dna-spoor van mijn cliënt en dat terwijl de overval een uur duurde en de daders flink hebben huisgehouden."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden